Vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata upozorile su danas da svakom ko preko društvenih mreža izrazi simpatije prema Kataru, preti oštra zatvorska kaznu, posle prekida diplomatskih odnosa izmedju Abu Dabija i Dohe.

U saopštenju objavljenom u medijima, državni tužilac Emirata rekao je da oni koji preko društvenih mreža pokažu simpatiju prema Kataru ili kritikuju Emirate i druge zemlje koje su usvojile oštre mere prema kataraskoj vladi, mogu da dobiju od tri do 15 godina zatvora i kaznu od najmanje 500.000 dirhama (120.800 evra).

Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati prekinuli su u ponedeljak diplomatske veze s Katarom zbog navodne podrške terorističkim grupama u regionu, što Katar demantuje.

Uz to su dodate ekonomske mere kao što je zatvaranje kopnene i morske granice izmedju tih zemalja i Katara, kao i zabrana preleta katarskim aviokompanijama, i oštre restrikcije u kretanju ljudi.

Emirati su 2012. pooštrili zatvorske kazne za sajber kriminal. Svakoj osobi koja je proglašena krivom za osnivanje ili vodjenje vebstranica koje nanose štetu državi, njenom predsedniku, njenim vodjama ili institucijama preti zatvorska kazna od najmanje tri godine, prema tom zakonu.