Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, blizak saveznik Katara, saopštio je danas da je preduzeo “diplomatske napore” za rešavanje novonastale krize izmedju Katara i drugih arapskih zemalja, na čelu sa Saudijskom Arabijom.

“Erdogan je uložio diplomatske napore u rešavanje spora izmedju prijatelja i braće, u duhu svetog meseca Ramazana”, izjavio je porparol Predsedništva Turske Ibrahim Kalim.

On je rekao da je Turska spremna da narednih dana i nedelja radi na rešavanju krize, apelujući na zemlje Zaliva da sve “probleme reše putem pregovora, dijaloga i komunikacije”.

Kako je javila turska državna agencija Anadolija, Erdogan je juče razgovarao s katarskim emirom, šeikom Tamimom ben Hamadom al Tanijem, sa saudijskim kraljem Salmanom, s kuvajtskim emirom, sa šeikom Sabahom al Ahmadom al Sabahom, kao i s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Saudijska Arabija i pet njenih saveznika, medju kojima i Egipat, prekinuli su u ponedeljak diplomatske odnose s Katarom i izo9lovali ga saobraćajno i ekonomski, optužujući taj mali emirat za podršku terorizmu.

Turska, koja ima dobre odnose sa svim zemljama Zaliva, često je, kao i Katar, na meti kritike da podržava razne grupe povezane sa islamističkim Muslimanskim bratstvom u Egiptu i drugim arapskim zemljama.