Specijalni izaslanik Evropskog parlamenta za Balkan Jelko Kacin najavio je da do 3. oktobra, kada on stiže u Beograd, Srbija mora da ima Bošnjačko veće.

 

Kacin je u emisiji “Centralni dnevnik” sarajevske TV1 poručio da Srbija mora biti pravna država koja će ravnopravno tretirati svoje građane.

Poslanik političke grupe Savez liberala i demokrata za Evropu u EP je potvrdio da je vlastima u Srbiji poslao pismo u kome je, kako je naveo, poručio da je “neprihvatljivo da se isključivo od Bošnjaka traži da formiraju nacionalne veće dvotrećinskom većinom, dok su pre toga svi nacionlani saveti drugih nacionalnih manjina, izabrani nadpolovičnom većinom”.

Kacin tvrdi da je, navodno, to pismo bilo povod za održavanje sastanka predstavnika tri izborne liste u petak u Beogradu.

Sastanak predstavnika tri izborne liste bošnjačke nacionalne zajednice u Beogradu u petak na poziv ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića i uz posredovanje šefa misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Srbiji ambasadora Dimitriosa Kipreosa, okončan je bez dogovora, ali sa željom da razgovori o formiranju Bošnjačkog nacionalnog veća budu nastavljeni.

Resorno ministarstvo je saopštilo da će naredni sastanak biti održan u Novom Pazaru i bez posrednika.