Fudbalska akademija „Halilagić“ iz Novog Pazara pokrenula je nedavno sopstvenu školu fudbala, saopštio je radiju Sto plus generalni menadžer ove akademije i nosilac trenerske ‘A’ licence Evropske fudbalske federacije Sead Halilagić.

 

“Pokretanje jedne fudbalske škole je zahtevan proces, a ne nešto što se može odraditi ‘tek tako’. To je još jedna nova delatnost u našoj sportskoj akademiji, zanimljivio je da ima polaznika koji su tek napunili pet godina, ali i nešto starijih. O prvim utiscima je još rano govoriti, ali očekujem pozitivnu povratnu informaciju”, rekao je Halilagić.

 

Bivši fudbaler Novog Pazara, Željezničara, Vojvodine, Istanbulspora, Bešiktaša, sofijske Slavije i Adanespor je prošlog leta, zajedno sa svojim prvim saradnikom i nosiocem istog trenerskog zvanja Seadom Kolašincem, izvršio testiranje mladih igrača iz fudbalskih klubova Novi Pazar, Ras, Jedinstvo Tutin i Sloga Sjenica.

 

“Tada smo sa fudbalerima starosti od 15 do 18 godina uradili merenja antropometrije, brzine, skočnosti i poznavanja principa igre, a isto smo ponovili i u dva eminentna turska fudbalska kolektiva, kao i u jednom timu iz Obilićeva, nadomak Prištine, čiji je trener bivši igrač Novog Pazara Mentor Miftari. Ovakva merenja ne rade se slučajno, ona su neophodna i dobijeni rezultati ukazuju na određene specifičnosti kod mladih fudbalera iz različitih sredina”, kazao je Halilagić.

 

Sead Halilagić je govoreći o fudbalskom klubu Novi Pazar, koji je pre četiri godine predvodio i kao šef stručnog štaba, ocenio da su vidljivi neki pomaci u organizaciji, ali da je celokupna situacija još uvek “daleko od one koju treba kolektiv sa konstantno visokim ambicijama”.

 

“Dešavaju se pozitivne stvari u organizaciji kluba, ističu se superligaške ambicije, omladinci već igraju u najjačem rangu… Ali, postavlja se pitanje šta ako se, recimo, uđe u Super ligu? Troškovi će se višestruko uvećati, mlađih igrača iz sopstvenog pogona nema, infrastruktura je očajna, mada se sada potencira da će taj problem uskoro biti rešen. Dakle, mislim da ima mnogo prioritetnijih zadataka nego što je ulazak u elitu po svaku cenu, jer najviši rang, čak i ovakav kakav jeste, ne trpi improvizaciju i nespremnost”, rekao je Halilagić.  

 

FA “Halilagić“ osnovana je 2008. godine i jedan od osnovnih ciljeva joj je unapređenje načina rada sa mladim fudbalerima iz ovog kraja.