Radnici Industrije građevinskog materijala “Sloga” iz Novog Pazara danas su stupili u generalni štrajk tražeći na taj način isplatu tri zaostale zarade.

 

Sloga je do 2000. godine bila je među najuspešnijim proizvođačima opekarskih proizvoda u Srbiji, a privatizovana je krajem 2006. godine i njen većinski vlasnik je Đorđe Nicović.

 

Predsednik Samostalnog sindikata u ovom nekadašnjem gigantu Mirsad Hasanagić rekao je da su radnici pokušavali sa poslodavcem da dođu do rešenja problema i da im isplate makar ceo lični dohodak za decembar.

 

“Do sada nismo dobili nikakvu garanciju za rešenje naših problema. Direktor nam je predložio da sada primimo prvi deo decembarske plate, a u aprilu drugu polovinu, ali radnici to ne žele da prihvate. Radnici su dovedeni do gladi, jer nemaju deci šta da ponesu kući da jedu. Od 252 radnika nas 90 odsto je u štrajku”, rekao je Hasanagić.

 

On je istakao da radnici neće odustati od štrajka do ispunjenja uslova.

 

Potpredsednik sindikata IGM Srbije Radojica Arsenijević rekao je da će se za pomoć obratiti svim ministarstvima i Vladi.

 

“Zatražićemo pomoć od države da stane na kraj tajkunima, koji izvuku pare iz firme, unište je, naprave sirotinju od radnika, a njima ni dlaka ne fali sa glave. Da li mi radnici, kao građani Srbije zaslužujemo takvo ponašanje, jer mi samo želimo da radimo i od svoga rada da živimo, a ne da prave od nas prosjake”, rekao je Arsenijević.

 

Industrija građevinskog materijala ,,Sloga’’ ima četiri fabrike, od kojih ni jedna danas ne radi.                    

 

Generalni direktor ,,Sloge’’ Jusuf Šahović rekao je medijima da će se tokom dana oglasiti saopštenjem za javnost, ali do objavljivanja ovog teksta to nije učinio.

 

A. Bajrović