Glasala polovina upisanih

Na prvim izborima za Savete nacionalnih manjina koji su u Srbiji održani 6. juna glasalo je 54,5 odsto od ukupno 436.334 birača upisanih u posebne biračke spiskove za pripadnike manjinskih zajednica, saopštila je danas Izborna komisija.

Na izborima na kojima su direktno glasali pripadnici manjina, učestovalo je 16 zajednica sa ukupno 77 izbornih lista, dok su tri manjinske zajednice – Hrvati, Slovenci i Makedonci odlučile da svoje predstavnike izaberu na elektorskim skupštinama.

Dve elektorske skupštine održane su uporedo sa direktnim izborima, dok će Makedonska zajednica svoju skupštinu održati 20. juna.

Kako je saopštila Rozalija Torde, predsednica Izborne Komisije, na izborima nije bilo nepravilnosti i nema potrebe da se ponavljaju na bilo kojem biračkom mestu.

Bošnjaci će imati 35 članova nacionalnog saveta, 17 predstavnika imaće Bošnjačka kulturna zajednica predvođena Muftijom Muamerom Zukorlićem. Bošnjačka lista imaće 13 predstavnika, a lista Bošnjački preporod pet.

Najbolji odziv je bio na izborima za Nacionalni savet grčke manjinske zajednice gde je glasalo 77,05 odsto od ukupnog broja upisanih birača.

Najmanje zainteresovani za izbor Nacionalnog saveta bili su Aškalije pošto je na birališta izašlo 38,85 od ukupnog broja birača.

Albanska nacionalna manjina odabrala je 29 predstavnika za svoj Nacionalni savet. Partija za demokratsko delovanje Rize Halimija imaće 24 predstavnika, dok će Demokratska unija albanaca Rahmija Zuljfiua imati pet članova.

Mađarski Nacionalni savet imaće 35 članova. Najviše predstavnika -28 imaće lista Mađarska sloga, a sledi lista Vojvođanski Mađari za Evropu Dr Čengeri Atila sa četiri predstavnika.

Po jednog člana imaće Pokret Mađarske nade Laslo Balint, Mađarska liga “Dr Murenji Tibor i Evo ruke za mađarsku zajednicu“, Građanski pokret Zoltan Bunjik i Laslo Rac Sabo.

Romska nacionalna manjina imala je ukupno 10 izbornih lista za 35 mesta u Nacionalnom savetu, a najviše glasova dobila je lista Romi za evropsku Srbiju koja će imati 18 predstavnika u Savetu. Savez društva Roma Pčinjsko jablaničkog okruga “Novi romski pokret” imaće šest predstavnika.

Svoje članove u savetu imaće i Vojvođanska romska lista, ukupno pet predstavnika. Tri člana će imati Grupa građana Roma Srbije “Dragiša Todorović”.

Romska partija Srđana Šajina imaće dva predstavnika, a lista Romski glas za Evropu imaće jednog člana. Ostale liste nisu osvojile dovoljno glasova.

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić izjavio je da će nacionalni saveti imati veliku odgovornost, ali i autoritet zbog toga što su ih pripadnici njihovih zajednica izabrali na legitimnim direktnim izborima.

Šef Misije OEBS u Srbiji Dimitris Kipreos rekao je da su izbori bili regularni i protekli u fer atmosferi, a prema njegovoj oceni, najbitnije je to da su izbori uopšte održani.

“To pokazuje rešenost Srbije da unapredi položaj nacionalnih manjina”, kazao je Kipreos.

Predstavnik delegacije Evropske unije u Srbiji Tomas Gnoći rekao je da je u ovom trenutku najvažnije da Nacionalni saveti što pre postanu operativni i počnu sa poslom.