Gradonačelnik: Nema para za nezakonite radnje u Vodovodu

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović ocenio je danas da je glavni problem novopazarskog Vodovoda počeo da nastaje onog momenta kada je vlast uvidela da se u ovom preduzeću odvijaju nezakonite radnje.

 

„Unutar preduzeća su formirane mini privatne firme, a mi smo zabranili da u radno vreme zaposleni obavljaju privatne poslove na štetu Vodovoda. Zamislite, Vodovod je uvek angažovao podizvođače, privatne firme čiji su zaoposleni upravo njihovi radnici“, rekao je Mahmutović radiju Sto plus.

 

Zaposleni u Vodovodu dostavili su u ponedeljak odluku Gradskoj upravi o tome da će 27. avgusta stupiti u generalni štrajk ukoliko im do tada ne isplate sve dugove za izvršene radove i ne povećaju cenu vode i korišćenja kanalizacije.

Mahmutović tvrdi da je Vodovodu isplaćen svaki dinar za posao koji su uradili dok je on na čelu grada.

 

„Čak smo im pre nekoliko dana uplatili avansno po 25 odsto sredstava za buduće ulice u kojima treba da rade kišnu i fekalnu kanalizaciju. Od početka godine do sada smo im uplatili 33,5 miliona dinara, kao i ostalim gradskim preduzećima. Grad njima duguje 15 miliona dinara za radove koji su izvedeni tokom predizborne kampanje prethodne vlasti, tokom marta, aprila i maja 2008. Godine. Međutim, nad tim radovima nije bilo nikakvog nadzora, nego je preduzeće nanadno formiralo komisiju koja je izvšila nadzor terena“, kaže Mahmutović.

 

Gradonačelnik kaže da je zanimljivo da na ovoj isplati insistira i sadašnji direktor Vodovoda Gradimir Nedeljković.

 

„Neko namerno buni radnike, pokrivajući na taj način svoju nesposobnost. Vodovod nije budžsteki korisnik, oni primaju platu na osnovu izvedenih radova“, kaže Mahmutović za Sto plus.

 

Predsednik štrajkačkog odbora Vladan Đokić kaže da su radnici poslednju platu primili pre četiri meseca, a da pojedinci od ovog posla izdržavaju četvoročlane i petočlane porodice.

 

“Gradska uprava nam duguje novac za višer radova, a cena vode u Pazaru je znatno niža nego u ostalim delovima Srbije, tražimo da se ona podigne na neki prosečni minimum. Od gradskih čelnika tražimo i formiranje mešovite komisije, koju će činiti predstavnici osnivača i radnika, a koja treba da uradi program saancije i izlaska iz krize ovog preduzeća. Tražimo I to da se naše preduzeće dovede u ravnopravan položaj sa ostalim javnim preduzećima u gradu”, rekao je Đokić.

 

Ovo preduzeće ima 173 zaposlenih, probleme sa dotrajalom mehanizacijom, kao i osnovnih sredstava za održavanje gradskog vodovoda.