Slična poseta zvaničnika desila se 1999. godine kada je Tursku pogodio zemljotres magnitude 7.6 koji je odneo oko 18.000 života, iako su dve države skoro zaratile tri godine ranije oko dva nenaseljena ostrva u Egejskom moru.

Dva meseca kasnije zemljotres je pogodio glavni grad Grčke, Atinu odnevši 143 života i tada je Turska poslala timove da pomognu u spašavanju.

Čavušoglu je danas ponovio poziv da države ne smeju da čekaju još jedan zemljotres kako bi popravile svoje odnose. Prvi poziv uputio je u pismu magazinu Tajms 1999. godine dok još nije bio na funkciji.

“Ovo ponavljam sada, kao ministar spoljnih poslova Turske. Moramo uložiti napore da poboljšamo naše odnose”, rekao je on.

Dendias je rekao da se potpuno slaže sa onim što je njegov kolega rekao i dodao “da države ne smeju da čekaju prirodne katastrofe da poboljšaju svoje odnose”.

Dve zemlje su u sukobu oko istraživanja prirodnih resursa u Egejskom i istočnom Mediteranu. Turska optužuje Grčku i za naoružavanje stanovnika nekih ostrva u Egeju i da time krši međunarodne ugovore.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan često preti Grčkoj da će je napasti “iznenada jedne noći” i govori da nove turske rakete Tajfun imaju domet do Atine.

Erdogan je takvu retoriku sada ostavio po strani i razgovarao telefonom sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu i premijerom Kirijakosom Micotakisom, kojima je ranije rekao da više nikada neće komunicirati.

Čavušoglu i Dendias posetili su Operativni centar u Antakiji i kamp u kome se nalaze grčke i druge međunarodne jedinice.

“Spasioci iz zemalja EU izvukli su iz ruševina ukupno 205 preživelih”, rekao je Dendias na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Čavušogluom i dodao da će “Grčka učiniti sve kako bi podržala Tursku”.