Novopazarski pisac i novinar Enes Halilović dobio je danas literarnu nagradu “Meša Selimović” za 2014. godinu za pesničku zbirku “Zidovi” u izdanju kuće Albatros plus.

U ovogodišnjem Velikom žiriju “Večernjih novosti” za ovu nagradu, koja se dodeljuje 27. put, učestovalo je 49 istaknutih književnih kritičara, teoretičara i književnih istoričara.

Halilović je pobedio sa 22 glasa, dok je na drugom mestu bio Nikola Vujčić sa knjigom “Svedočenja”, koji je dobio 14 glasova.

Halilović je beogradskim medijima rekao da je ovu vest primio „bez suvišnih emocija“.

„Strpljenje je bolje od svega na ovom svetu, a nema toga posla u kojem strpljenje igra tako važnu ulogu kao u pisanju. Bez strpljenja pisac je nezamisliv”, rekao je Halilović.

Nagrada, koja se sastoji od povelje, reljefa sa likom Meše Selimovića i novčanog iznosa, biće Haliloviću uručena početkom marta u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Halilović je prošle godine uvršten među 102 najbolja pisca u novijoj istoriji Srbije u izboru Narodne biblioteke Srbije.

Rođen je 1977. godine u Novom Pazaru. Do sada je objavio dve knjige drama, četiri zbirke poezije, dve knjige kratkih priča i jedan roman, a dobitnik je brojnih nagrada.

A.Bajrović