Bračni par Hazirović iz Novog Pazara, koji je u februaru okrivio dvoje ginekologa u ovom gradu za gubitak bebe, očekuje do kraja ove nedelje obaveštenje u pisanoj formi o pokretanju disciplinskog postupka Suda časti Regionalne lekarske komore Srbije protiv tih lekara.

Almin i Lidija Hazirović su novopazarskom radiju Sto plus rekli da su krajem aprila podneli predlog za pokretanje postupka pred Sudom časti protiv lekara Ajše Hajrović i Muamera Škrijelja zbog nesavesnog lečenja i ugrožavanja Lidijinog života.

“Iz Suda časti smo obavešteni da je naš predlog usvojen, jer ima zadovoljavajuće potrebne kriterijume za pokretanje postupka. Sud će odrediti sudiju i osobe koje će izvršiti potrebne istražne radnje radi potreba samog postupka. Sve određene stručne osobe će biti neutralne, odnosno neće biti iz Novog Pazara, niti područja koje gravitira ovom gradu, radi neutralnosti samog procesa”, rekao je Almin.

Hazirovići veruju da će se ovim postupkom, kao i ostalim postupcima koji su u toku, utvrditi istina i doneti pravične presude i zaključci.

“Verujemo da će vinovnici ovog nemilog događaja biti adekvatno sankcionisani. Ponavljamo da je naš motiv da istina o našem slučaju bude svima vidljiva i dostupna, kako se ovako nešto nikada i nikome ne bi desilo”, reklai su Hazirovići.

Oni su ranije podneli krivične prijave protiv lekara, a u toku je proces spoljnog stručnog nadzora njihovog kvaliteta rada.

Mladi supružnici, koji već imaju devojčicu od šest godina, tvrde da su ih lekari lišili daljeg potomstva, jer su Lidiji uklonjeni svi reproduktivni organi.

Lidija je ranije na konferenciji za novinare detaljno prepričala dešavanja od 8. decembra prošle godine, od prijema u Hitnoj pomoći, višesatnog boravka na Ginekoloskom odeljenju, preko transporta do Kragujevca i operacije u tamošnjem Zdravstvenom centru.

Optuženi lekari su tada rekli da su preduzeli sve neophodne dijagnostičke mere i postupke kako bi pomogli pacijentkinji i optužili medije za neprofesionalno izveštavanje i vođenje prljave kampanje protiv njih.

A.Bajrović