Savet bezbednosti UN održaće danas vanredan sastanak posle saopštenja Severne Koreje da je izvela probu hidrogenske bombe.
Sastanak je sazvan na zatev SAD i Japana i verovatno će biti održan iza zatvorenih vrata, izjavila je portparolka američke misije u UN Hagar Čemali.
Konsultacije 15 država članica će biti održane pre podne, po njujorškom vremenu, rekala je Čemali.
Ona je ponovila da SAD u ovom trenutku nisu u mogućnosti da potvrde da je proba izvedena, ali da Vašington osudjuje svako kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN i poziva Severnu Koreju da ispunjava svoje medjunarodne obaveze.
Severna Koreja je danas saopštila da je uspešno izvela prvu probu hidrogenske bombe, što bi, ako se potvrdi, značilo značajan napredak u razvoju nuklearnog arsenala te zemlje.
Južnokorejske i američke geološke službe su zabeležile seizmičke aktivnosti blizu severnokorejskog poligona za testiranje nuklearnog oružja, ali još ne mogu sa sigurnošću da kažu da je reč o nuklearnoj probi.
Pjongjang je već izveo tri nuklearne probe, 2006, 2009. i 2013. godine, zbog čega su Severnoj Koreji u nekoliko narata uvedene sankcije UN.
Rezolucijama UN Severnoj Koreji je naloženo da obustavi sve nuklearne aktivnosti i program proizvodnje balističih raketa.