U situaciji kad je u Evropskoj uniji u prvi plan ponovo izbila žestoka rasprava oko nemoći da se zaustavi izbeglička kriza, holandski premijer Mark Rute je izjavio da će Holandija kao novi predsedavajući EU zauzeti „čvrst stav prema imigrantima čiji broj mora da se smanji“.
Uprkos svim usvojenim merama vlada i institucija EU da se zaštite spoljne granice i samo izbeglicama iz ratova dozvoli nadzirani ulazak u Uniju, preko tursko-grčke granice i dalje u Evropu hrli nesmanjeni talas imigranata.
To je ozbiljno dovelo u pitanje i šengenski prostor bez granica, budući da su Danska, Švedska i Nemačka ponovo uspostavile proveru putnika i isprava na svojim međama, dok su neki uticajni političari, poput francuskog opozicionog prvaka Nikole Sarkozija, ocenili da je šengenski režim već prestao da funkcioniše i da se mora temeljito preustrojiti.
Evropska komisija je zato naložila svom potpredsedniku Fransu Timermansu da hitno otputuje u Tursku i ustanovi zašto vlasti u Ankari ne sprečavaju izbeglice i migrante da masovno odlaze u EU, iako je turska vlada sklopila sporazum da će to učiniti i za uzvrat joj EU odobrila pomoć od tri milijarde evra.
Timermans je izjavio da „EU ni izdaleka nije zadovoljna onim što Turska čini da zauzda navalu migranata“.
Holandski premijer je naglasio da „broj imigranata mora drastično biti smanjen“.
Rute je na zvaničnom predstavljanju programa holandskog predsedavanja EU u Amsterdamu, u prisustvu predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera naglasio da situacijom s izbeglicama i migrantima „uopšte ne možemo biti zadovoljni“.
Junker je oštro zamerio vladama u EU koje su ponovo uvele kontrolu na unutrašnjim šengenskim granicama i rekao da se „Šengen mora očuvati i vratiti mu ono što mu pripada“.
Rute je kritikovao Grčku i zemlje na istoku EU zbog toga što, po njegovom mišljenju, ne čine mnogo da se reši izbeglička kriza.
Nemački državni sekretar za unutrašnje poslove Ole Šreder je, međutim, u sredu u Briselu predočio da „države moraju delovati samostalno zato što nadzor spoljnih granica EU ne funkcioniše, posebno između Grčke i Turske, popis imigranata se ne vrši (na spoljnim međama), a preraspodela migranata (među članicama EU) uopšte ne napreduje“.
Šreder je to rekao na konferenciji za štampu posle sastanka koji je evropski komesar za unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos hitno sazvao s ministrima Nemačke, Švedske i Danske, čije su vlasti odlučile da zavedu kontrolu na unutrašnjim granicama da bi zaustavile stalni veliki priliv izbeglica koje više nisu u stanju da prihvate.
Šreder je ukazao i na to da se pritisak izbeglica na nemačke granice uopšte ne smanjuje.