Medjunarodna koalicija predvodjena SAD, koja se bori protiv Islamske države u Iraku i Siriju, saopštila je danas da je ta ekstremistička grupa izgubila 30 odsto teritorije koju je do skoro držala u tim zemljama.
Portparol koalicije, američki pukovnik Stiv Voren, rekao je novinarima u Bagdadu da su ekstemisti izgubili 40 odsto teritorija u Iraku i 20 odsto u Siriji, i dodao da su oni sada u defanzivi.
Od kada je medjunarodna koalicija 2014. počela vazdušne napade na položaje Islamske države, snage Kurda potisnule su ekstremiste iz delova severnog Iraka i područja Sirije uz granicu s Turskom. Na jugu, iračke snage i šiitske milicije povratile su kontrolu nad gradom Tikritom, kao i nad Ramadom, glavnim gradom provincije Anbar. 
Voren je ocenio da je „neprijatelj slabiji“ i istakao da Islamska država od maje prošle godine nije zauzela ni jedno novo područje.
Islamska država, medjutim, i dalje drži velika područja severnog i zapadnog Iraka, uključujući i drugi po veličini irački grad Mosul, kao i znatne delove Sirije, a ima i bliske snage u Libiji, Egiptu, Jemenu i Avganistanu.