Islamska zajednica Srbije obeležila 142 godine postojanja


Islamska zajednica Srbije obeležila je večeras 142 godine postojanja te zajednice u Srbiji. Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić kazao je na prijemu u Skupštini grada Beograda da su predstavnici IZ zadovoljni što svoje aktivnosti razvijaju u demokratskoj državi.

“Zadovoljni smo što svoje aktivnosti razvijamo u državi u kojoj uživamo sva prava i slobode pođednako sa drugim crkvama i verskim zajednicama, što je još razlog našeg zadovoljstva”, rekao je Zilkić.

On je naveo da su “po malo i zabrunuti zbog dela njihovih predstavnika koji su se otrgli”.

“Moram kazati kao iskren čovek da smo po malo zabrinuti zbog dela naših predstavnika koji su se otrgli i zbog retorike, bahatosti i neprimerenih reči koje ovih dana šalju, a koje nisu dobre za sveukupnu atmosferu i suživot sa svima drugima, čak i u okviru zajednice”, rekao je Zilkić.

On je kazao da su nezadovoljni i zbog toga što je situacija u islamskoj zajednici prešla sa pravnog terena na teren politike.

“Nezadovoljni smo što se nema dovoljno sluha i političkog konsenzusa da se stavi tačka na sve nesporazume i neprijatne trenutke koje smo imali tokom ove dve godine”, rekao je on.

Reis-ul-ulema Zilkić je rekao da će IZ uz podršku države i verskih zajednica ići napred i da će svojim delovanjem doprineti društvu i državi da “ide onom linijom kojom je krenula”.

Prijemu su prisustvovali ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin, ministar odbrane Dragan Šutanovac, episkom hvostanski Atanasije Rakita, direktor Bezbednosno-informativne agencije Saša Vukadinović, ambasador Rusije Aleksandar Konuzin, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Aleksandar Nećak, kao i predstavnici Vojske Srbije i diplomatskog kora.