Islamska zajednica u Srbiji na čijem je čelu Muamer Zukorlić zatražila je danas od rukovodstva opštine Prijepolje da odustanu od gradnje hidrocentrale na prostoru na kome se nalazi muslimansko groblje u mestu Gračanica.

„Jedna od dve predviđene hidrocentrale na Limu potopila bi i zemljište u Gračanici na kome je muslimansko groblje staro više od sto godina. To zemljište je vakufsko i u vlasništvu je te verske zajednice“, navodi se u pismu predsedniku opštine Prijepolje Dragoljubu Zindoviću koje je potpisao potpredsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Rešad Plojović.

U pismu se ističe da će Islamska zajednica preduzeti sva zakonom raspoloživa sredstva u cilju zaštite svoje imovine od bilo koje vrste uzurpacije, pa makar to bilo pod izgovorom realizacije važnih projekata.

Plojović je podsetio da je reč o aktivnom seoskom groblju u kome se i danas sahranjuje i da bi svako njegovo izmeštanje imalo „verske, ljudske i moralne posledice“.

Islamska zajednica se u pismu ograđuje od svih eventualnih neželjenih posledica koje može izazvati izgradnja hidrocentrale na pomenutoj lokaciji.