Islamski centar pored autoputa

Nakon što je potpisano više bilateralnih sporazuma između Srbije i Turske i otvoren Turski kulturni centar u Novom Pazaru, tokom upravo završene posete premijera Redžepa Aipa Erdogana iz Ankare, potvrđena je i izgradnja velikog Islamskog kulturnog i duhovnog centra sa džamijom na teritoriji Beograda, koji će finansirati država Turska.

 

 

“Koliko mi je poznato, lokacija je odobrena i sad je potrebno da se uđe u administrativnu proceduru oko preciziranja urbanističkih uslova, dobijanje dozvola, obezbeđivanje infrastrukture i izrade projekta. Islamski centar trebalo bi da se gradi na 37. kilometru od Skupštine Srbije prema Mladenovcu, duž autoputa Beograd-Niš. Pozdravljamo ovu inicijativu, iako nismo konsultovani. Međutim, taj centar u duhovnom smislu ne znači mnogo Islamskoj zajednici Srbije, jer će da bude izvan gradskog jezgra. Mi imamo molitve pet puta dnevno i vernicima neće biti jednostavno da svaki put dođu. Nama su potrebni duhovni centri i džamije u onim delovima Beograda u kojima je veća koncentracija stanovništva islamske veroispovesti ili na onim lokacijama gde je gušći gradski javni prevoz”, objašnjava za „Vesti“ Adem Zilkić, reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije.


Priča o izgradnji tri nove džamije i jednog velikog islamskog centra u srpskoj prestonici traje već duže vreme.

 

Tadić je pre tri godine, takođe kao predsednik države, zajedno sa tadašnjim premijerom Vojislavom Koštunicom obećao da će muslimani u Srbiji dobiti nove verske objekte.

 

Kako saznaje ovaj sajt, u Urbanističkom zavodu je urađena Studija verskih objekata na teritoriji koju obuhvata Generalni plan, a koju treba da potvrdi i gradska Skupština.

 

Studijom su uspostavljeni jedinstveni kriterijumi koji se primenjuju za sve tradicionalne crkve i verske zajednice i kada se radi o potencijalnim lokacijama i dimenzijama verskih i pratećih sadržaja.

 

Iako političari dugo već najavljuju, gradske vlasti još nisu zvanično potvrdile odobravanje lokacija za džamije u Beogradu, a u Urbanističkom zavodu Beograda juče je „Vestima“ rečeno da ne postoje novije inicijative islamske zajednice.