Skromnim povlasticama do normalnijeg života

Sreda , 2015-12-23 | 18:57:31

Načelnik odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave Novog Pazara Azem Hajdarević rekao je da je u poslednjih nekoliko godina lokalna samouprava donela niz odluka kojima želi da olakša život lica sa posebnim potrebama i njihovih porodica.


On je u emisiji Živeti zajedno rekao da se povlastice koje Grad daje osobama sa posebnim potrebama ostvaruje u Odeljenju na čijem je čelu ili Centru za socijalni rad, kojem lokalna samouprava prebacuje sredstva u te svrhe.

“Osobe sa posebnim potrebama iz našeg grada imaju pravo na besplatan prevoz u gradskom i prigradskom saobraćaju i one mogu neograničeno da putuju od mesta stanovanja do centra ili ustanove u kojoj im se pruža pomoć ili usluga. Osim toga, postoji i odluka o novčanoj pomoći za takve osobe koju, po potrebi, donosi Gradonačelnik”, rekao je Hajdarević.

On je dodao i da se iz gradskog budžeta za finansiranje projekata udruženja lica sa posebnim potrebama izdvaja oko 30 miliona dinara, što je u skladu sa finansijskim mogućnostima Grada.

Hajdarević ističe i da je problem to što u Novom Pazaru nemaju sve vrste specijalizovanih ustanova ili škola za boravak i obrazovanje osoba sa posebnim potrebama, pa one često moraju da odlaze u druge gradove.

“Troškove odlaska i boravka osoba sa posebnim potrebama u tim ustanovama u kojima postoje uslovi za njihovo školovanje i rehabilitaciju delimično ili u potpunosti snosi Grad. Naravno, pre toga komisije Odeljenja za društvene delatnosti moraju da donesu odgovarajuće rešenje”, rekao je Hajdarević.

On je istakao i da su procedure za sticanje prava na povlastice koje Grad pruža osobama sa invaliditetom jednostavne i da se sve informacije mogu dobiti u Odeljenju za društvene delatnosti.


 

Napiši komentar: