U 2015. 40 žrtava trgovine ljudima, 60 odsto deca

Petak , 2016-01-15 | 17:28:21
U Srbiji je u 2015. godini identifikovano 40 žrtava trgovine ljudima, a 60 odsto ukupnih žrtava su deca, izjavila je danas direktorka Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima Sanja Kljajić.

"Prema preliminarnoj analizi, u prošloj godini je identifikovano 40 žrtava, što je u odnosu na 2014. godinu manje. Za prošlu godinu u Srbiji je najzastupljenija seksualna eksploatacija, kao i prethodnih godina, a povećan je broj maloletnih žrtava na 60 odsto, što je najviše do sada", rekla je Sanja Kljajić u Beogradu.

Ona je nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji sa nevladinom organizacijom ASTRA navela da je cilj memoranduma efikasnije otkrivanje žrtava, kao i efikasnija pomoć i zaštita tih osoba.

"Memorandum treba da doprinese sveobuhvatnijem pristupu i efikasnijem krivičnom gonjenju počinilaca tog krivičnog dela", dodala je ona.

Direktorka nevladine organizacije ASTRA Marija Andjelković izrazila je očekivanje da će taj memorandum poslužiti kao primer i drugim državnim institucijama, ne samo u toj oblasti, već i zaštiti žrtava svih oblika kriminaliteta.

"Jedan od ciljeva sporazuma je i pravovremena identifikacija počinilaca. Ovo je izuzetno važan korak za Srbiju, kojim se pokazuje spremnost države da saradjuje sa civilnim sektorom", rekla je Marija Andjelković.

Memorandum o saradnji sadrži osnovna načela, prava i kriterijume za saradnju u oblasti zaštite žrtava trgovine ljudima, kao i specifične postupke u identifikaciji i podršci žrtvama i stupio je na snagu odmah nakon potpisivanja.
 

Napiši komentar: