Šestoro hospitalizovano posle kliničkih testiraja leka u Francuskoj

Petak , 2016-01-15 | 19:54:49
Jedna osoba je u komi, a pet u bolnici u teškom stanju posle dobrovoljnog testiranja leka u zapadnoj Francuskoj, saopštilo je danas francusko Ministarstvo zdravlja.

U saopštenju ministarstva se navodi da se radilo o prvoj fazi kliničke probe u kojoj zdravi volonteri uzimaju lek da ispitaju sigurnost korišćenja, toleranciju i druge elemente. 

Lekovi su uzimani oralno, a test je sproveden u privatnoj laboratoriji u Renu, na zapadu Francuske.

Najgore pogodjena osoba je u stanju moždane smrti, a ostalih pet je, prema navodima ministarstva, u "kritičnom neurološkom stanju".

Ispitivanje leka je prekinuto i kompanija je opozvala volontere. Za sada nije jasno koliko je ljudi bilo uključeno u testiranje. 

Ministarstvo zdravlja je demantovalo izveštaje medija da se radi o leku na bazi kanabisa za smanjenje bola.

Tužilaštvo je otvorilo istragu o slučaju koji je ministarstvo nazvalo "ozbiljnom nesrećom tokom kliničkih testova" u Renu. 

Francuska ministarka zdravlja Marisol Turen otišla je danas u Ren i obećala je da će ispitati do kraja "ovaj tragični incident".

Test je sprovela kompanija "Biotrial" sa sedištem u Francuskoj koja ima medjunarodni ugled, i koja je sprovela hiljade testova od kad je osnovana 1989. godine.

Ministarstvo zdravlja je navelo da se incident dogodio juče.
 

Napiši komentar: