SDA i SDP potpisale Deklaraciju o partnerstvu

Utorak , 2016-12-20 | 12:54:51

Predsednici Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i Sandžačke demokratske partije (SDP) Sulejman Ugljanin i Nihad Hasanović potpisali su danas Deklaraciju o strateškom partnerstvu, u cilju uspostavljanja političke stabilnosti i pozitivne političke klime u Sandžaku.


Deklaracija sadrži 13 tačaka, a u jednoj od njih se navodi da je njen ključni cilj puna politička i društvena stabilnost u Sandžaku, što podrazumeva i smanjenje tenzija i podela među građanima, posebno među Bošnjacima.

U ovom dokumentu, koji su potpisale Ugljaninova i partija čiji je osnivač Rasim Ljajić, dogovoreno je i ekonomsko osnaživanje Sandžaka i razvoj infrastrukture zalaganjem za realizaciju strateških projekata poput izradnje autoputa preko Pešteri, regionalne putna mreže između sandžačkih gradova, kao i osnivanje nekoliko regionalnih i lokalnih institucija.

“Obezbjeđivanje usaglašavanja nacionalne strukture u policiji, sudstvu, tužilaštvu i ostalim državnim organima, institucijama i službama sa javnim ovlaštenjima u Sandžaku sa nacionalnom strukturom stanovništva u sandžačkim opštinama. Obezbjeđivanje ostvarivanja svih nadležnosti i prava Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV)”, navodi se u jednoj od tačaka Deklaracije.

Potpisnici ovog dokumenta su se obavezali da će afirmisati i podržavati ideju jedinstvene i autonomne Islamske zajednice čiji velikodostojnici i predstavnici neće učestvovati u političkom životu, političkim kampanjama, niti će se svrstavati uz bilo koju političku stranku.

Osim toga, ove dve stranke će omogućiti obostrano učešće u vlasti u sandžačkim opštinama, pravljenjem novih koalicija ili proširivanjem postojećih, što će biti regulisano posebnim sporazumom, koji će biti saglasan ovoh Deklaraciji.

“Potpisnice će uspostaviti užu saradnju i na nivou republičke vlasti, uključujući personalna i kadrovska rešenja, ukoliko za to postoji interes i potreba druge potpisnice, a naročito o realizaciji razvojnih i infrastrukturnih projekata u sandžačkim opštinama. Dogovaraće se o eventualnoj podršci i zauzimanju zajedničkih stavova o zakonima, uredbama, odlukama, deklaracijama, rezolucijama i drugim aktima koje donosi Narodna skupština Republike Srbije, Vlada i drugi državni organi, a kojima se na bilo koji način tretiraju položaj i prava Bošnjaka i Sandžaka”, navodi se u ovom dokumentu.

Ove dve bošnjačke stranke su se obavezale da u lokalnim samoupravama u Sandžaku, u kojima učestvuju u vlasti, omoguće ostvarivanje nadležnosti BNV, u oblastima propisanim Ustavom i zakonom, kao i da predvide i redovno isplaćuju sredstva za finansiranje ovog nacionalnog organa.

“Potpisnice su saglasne da će na narednim izborima za BNV ostvariti blisku saradnju, sa ciljem zajedničke podrške onoj izbornoj listi koja će svojim
planom i programom doprineti poboljšanju sveukupnog položaja Bošnjaka i većem
stepenu ostvarivanja njihovih prava”, navodi se u Deklaraciji.

Odlučeno je da obe partije zajednički promovišu ovu Deklaraciju, uvažavajući programske razlike I zadržavajući politički identitet i samostalnost u radu, uzdržavajući se od retorike, izjava i javnih istupa koji nisu u njenom duhu i njenim proklamovanim ciljevima.

Implementacija ovog dokumenta je u nadležnosti koordinacionog tela, koje je sastavljeno od po tri predstavnika obe partije.

A.Bajrović


 

Napiši komentar: