Nova knjiga istoričara Safeta Bandžovića

Cetvrtak , 2017-02-16 | 10:49:42

Novopazarac Safet Bandžović, doktor istorijskih nauka i naučni savetnik na Institutu za istoriju u Sarajevu, objavio je novi naučni rad pod naslovom Ideja i iskustvo: jugoslavenski socijalizam i bošnjačka pozicija.


Autor knjige koja je tek izašla iz štampe izjavio je za Sto plus da je obiman rad na više od 700 stranica teksta rezultat višegodišnjeg istraživanja uticaja sovjetskog "socijalizma" na "jugoslavenski model" i njegov odnos prema Bošnjacima.

"Knjiga je sinteza brojnih radova i predstavlja prikaz, ideju, genezu i praksu Komunističke partije prema jednom od jugoslovenskih naroda i njegovom mjestu u državi tokom dvadesetog stoljeća", pojasnio je Bandžović.

Istoričar koji je u naučnoj javnosti priznat kao ekspert za migracije na Balkanu prethodno je objavio ”Muhadžirski pokreti i pribježišta `sultanovih musafira` od 1683. do 1875. godine”, čime je zaokružio tematsku celinu vezanu za takozvano "Istočno pitanje" - odnosno povlačenje osmanske uprave sa Balkana, ratove i sudbinu muslimanskih zajednica na tom prostoru, od početka "Velikog bečkog rata" 1683. do grčko-turskog rata, Lozanskog ugovora i stvaranja Republike Turske 1923. godine.

Safet Bandžović je rođen u Novom Pazaru 1961. godine. Školovao se u Sarajevu i Beogradu, stručno se usavršavao iz oblasti istorijske demografije na Univerzitetu "Lomonosov" u Moskvi.

Autor je više knjiga (Sandžačke teme; Iseljavanje Bošnjaka u Tursku; Bošnjaci i antifašizam, Kameni svjedok - govori o istorijatu Novopazarske tvrđave), a u naučnim krugovima je poznat kao stručnjak za proučavanje migracije na Balkanu.

I.Slezović


 

Napiši komentar: