SDP i SDA: Stabilizacija političke situacije; BDZS: Zagrljaj utopljenika

Ponedeljak , 2017-04-10 | 15:40:33

Sandžačka demokratska partija (SDP) i Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka očekuju stabilizaciju političke situacije u Novom Pazaru nakon formiranja nove vladajuće kolacije, dok u Bošnjačkoj demokratskoj zajednici Sandžaka (BDZS) ovaj potez vide kao „zagrljaj utopljenika“.


Nekoliko članova SDA Sandžaka danas je na Gradskoj skupštini imenovano na visoke funkcije vlasti, čime je ispoštovan deo Deklaracije o strateškom partnerstvu izmedju Ljajićeve i Ugljanove partije.

Šef odborničke grupe „Evropski Novi Pazar“ Muamer Bačevac smatra da će nova koalicija biti od velike koristi za sve gradjane Sandžaka.

„Mi imamo slične nacionalne i lokalpatriotske interese i ciljeve, autentične smo bošnjačke stranke, tako da smatram da je ovo dobar trenutak za sve gradjane Novog Pazara, ali i šire. Ne zaboravimo da je ovo velika koalicija, koju čine i Sandžačka narodna partija (SNP) i Srpska napredna stranka (SNS)“, rekao je Bačevac radiju Sto plus.

Šef odborničke grupe SDA Sandžaka Nafilj Sejdović ističe da je cilj koalicije da se stane na kraj političkim podelama i da Novi Pazar bude prosperitetan i stabilan grad, grad mladih.

„Današnjim činom stvaraju se povoljni politički uslovi i pozitivna politička atmosfera u Novom Pazaru. Grad ima mnogo problema, rešavaćemo ih zajedno jedan po jedan, biće teško, ali tu smo da se borimo“, rekao je Sejdović.

On je odgovarajući na pitanje našeg radija o tome da li očekuje duže trajanje ove koalicije sa SDP u odnosu na onu 2012. godine rekao da u ovoj stranci postoji iskrena želja da „ova koalicija potraje dugo i da opstane“.

Medjutim, šef odborničke grupe BDZS Admir Muratović nije optimista po pitanju dužeg opstanka ove koalicije, ali im ipak „daje šansu da ispune sve što su obećali“.

„Ukoliko će ova koalicija doprineti boljitku života gradjana Novog Pazara, nek se oproba, a mi u BDZS nemamo definitivno nikakvog opterećenja zbog novonastale situacije. Ovo je zagrljaj utopljenika, koji polako ali sigurno nestaju sa političke scene i ovo se definitivno može tumačiti kao strah od naše partije, što će vreme i pokazati“, rekao je Muratović radiju Sto plus.

On je dodao da su u ovoj stranci zadovoljni razvojem situacije, jer sada sa jedne strane u ovom gradu postoji „formalna većina, a sa druge BDZS, kao jedina autentična opozicija“.

Odbornici Gradske skupštine su danas, nakon ostavke Mirsada Djerleka „zbog profesionalnih obeveza“, na mesto predsednika imenovali Ifetu Radončić, dok su Esmir Muratović i Esad Fazlić, umesto Dragane Garović i Albina Šabotića, novi članovi Gradskog veća.

Naš radio nezvanično saznaje da će predsednik Asocijacije mladih SDA Sandžaka Emir Aščerić narednih dana biti imenovan za pomoćnika gradonačelnika Novog Pazara.

Podsećamo da su predsednici SDA Sandžaka i SDP Sulejman Ugljanin i Nihad Hasanović potpisali 20. decembra prošle godine Deklaraciju o strateškom partnerstvu, u cilju uspostavljanja političke stabilnosti i pozitivne političke klime u Sandžaku.

Jedna od tačaka navodi da će ove dve stranke omogućiti obostrano učešće u vlasti u sandžačkim opštinama, pravljenjem novih koalicija ili proširivanjem postojećih.

Poštujući Deklaraciju, SDP je u februaru postala deo vlasti u Sjenici, a uskoro se očekuje da i u Tutinu članovi ove partije zauzmu rukovodeće funkcije.

N.Kočović- A.Bajrović


 

Napiši komentar: