Matić: Srbija nije ugrožena sajber napadom

Ponedeljak , 2017-05-15 | 10:45:26
Državna sekretarka u ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas da Srbija trenutno nije ugrožena sajber napadom, koji je pogodio veliki broj zemalja sveta.

"Sistem Srbije u ovom trenutku nije ugrožen... Kada je u pitanju Republika Srbija trenutno opasnost ne postoji. Kada je u pitanju privreda, mi sa njima radimo, u Privrednoj komori Srbije smo imali obuke i razgovore i radimo na protokolu o bezbednosti", rekla je Matić za Radio-televiziju Srbije, govoreći o globalnom sajber napadu koji se dogodio tokom vikenda u oko 150 zemalja, a na meti su bile razne državne institucije i privrednici.

Ona je kazala da se napadi pre svega odnose na slabosti operativnog sistema Vindous (Windows), a da je najopasnije to što su na meti hakera sistemi od velikog značaja, kao što su mete napada u Velikoj Britaniji bile bolnice i zdravstveni kartoni pacijenata.

Upitana o tome da li u Srbiji ima prijava posledica video igrice "Plavi kit", koja navodno tera decu na samopovredjivanje, Matić je kazala da kol-centru nije prijavljen nijedan takav slučaj usmeren protiv bezbednosti dece na internetu.


 

Napiši komentar: