Sebe ojačali, deci pomogli

Subota , 2017-08-19 | 16:37:07

Kada dobijete dete koje se razlikuje od ostale potrebno vam je neko vreme da to prihvatite, i tu vam u startu niko ne može pomoći… Mnogo je lakše kada razmenite mišljenje sa drugim roditeljima, jer tada znate da niste sami i da vaš problem možete da podelite sa nekim ko vas najbolje razume, pričaju nam roditelji dece sa Daunovim sindromom i posebnim potrebama.


Oboje se slažu da je podizanje deteta sa smetnjama u razvoju veoma težak zadatak i ozbiljan izazov za roditelje koji se tada suočavaju sa velikim problemom.

Roditelji dece koja su i korisnici “Dnevnog boravka za decu, mlade i odrasle ometene u razvoju” u Novom Pazaru kažu da je najteži momenat za njih bio onaj kada su im lekari saopštili dijagnozu.

Novopazarka Fikreta Halilović, majka 17-godišnjeg mladića sa Daunovim sindromom, kaže da u početku nije ni znala o kakvoj je bolesti reč.

Ona je u emisiji “Živeti zajedno” istakla da joj je trebalo puno vremena da prihvati činjenicu da njen sin ima poteškoće u razvoju.

“U početku mi je bilo jako teško, ali vremenom sam naučila da živim sa tim i da brinem o svom detetu najbolje što mogu. U takvoj situaciji ne može neko drugi puno da vam pomogne. Morate sami da naučite da se izborite sa tim i ojačate”, kaže Fikreta.

Ona dodaje da je njen sin od prve godine života uključen u Društvo za pomoć nedovoljno razvijenim osobama u Novom Pazaru a kasnije i u aktivnosti Dnevnog boravka za decu, mlade i odrasle ometene u razvoju.

“Ljudi iz ovog Društva su mi puno pomogli da prebrodim sve probleme i ovo mesto je za našu decu i nas roditelje pravi raj.

Sa njenom konstatacijom slaže se i Vukomir Tomović, otac 30-godišnjeg mladića sa smetnjama u razvoju.

“Dok nije počeo da dolazi u Društvo, moj sin je praktično bio zatvoren u četiri zida a sada često imam problem da ga vodim kući”, kaže Vukomir.

On dodaje da pored poseta Društvu njegov sin voli i da gleda televiziju, sluša muziku ali često i da pomogne u nekim kućnim poslovima.

Velika pomoć za ovog oca predstavlja razgovor sa drugim roditeljima koji su u sličnoj situaciji kao on.

“Mnogo je lakše kada razmenite mišljenje sa drugim roditeljima jer tada znate da niste sami i da vaš problem možete da podelite sa nekim ko vas najbolje razume”, ističe Vukomir.

Društvo za pomoć nedovoljno razvijenim osobama svake druge nedelje organizuje “Radionicu za roditelje”.

E.Đulović

PREUZMI AUDIO


 

Napiši komentar: