I eutanazijom do smanjenja broja pasa i mačaka lutalica

Utorak , 2017-11-21 | 11:56:51

Skupština Novog Pazara usvojila je na poslednjoj sednici program kontrole i smanjenja populacije pasa i mačaka na teritoriji ovog grada kojim je predviđen niz mera za smanjenje broja ovih napuštenih životinja, među kojima je i eutanazija.


Prema podacima iz ovog dokumenta, u koji je radio Sto plus imao uvid, procenjuje se da trenutno u Novom Pazaru ima oko 1.500 pasa lutalica, da se taj broj vremenom povećavao, a samim tim i broj napada na ljude.

Kako bi broj pasa i mačaka lutalica bio smanjen, programom je predviđen niz mera koje će se odvijati u dve faze.

U prvoj fazi će psi i mačke poznatih vlasnika (kućni ljubimci) biti čipovani i registrovani, biće im kontrolisano zdravstveno stanje, a vlasnicima će biti sugerisano da ih sterilišu i kastriraju.

Istovremeno će biti vršeno masovno hvatanje pasa i mačaka lutalica, njihovo obeležavanje, sterilizacija i odvajanje zdravih i dobroćudnih od agresivnih jedinki.

Zdravi i dobroćudni psi i mačke će biti dati na udomljavanje ili će biti pušteni na određena staništa, dok agresivni moraju biti lišeni života na osnovu Zakona o dobrobiti životinja.

U drugoj fazi programa je predviđeno organizovanje Zoohigijenske službe koja će se brinuti o populacija pasa i mačaka lutalica, sa težnjom umanjenja njihovog broja na prihvatljiv nivo.

Ovim dokumentom zabranjeno je šetanje pasa bez povodca i zaštitne korpe, njihovo puštanje iz dvorišta, unošenje životinja u javne prostorije i sredstva javnog saobraćaja, kao i šetanje i puštanje pasa i drugih životinja u parku.

Šetanje pasa i mačaka u Novom Pazaru dozvoljeno je samo na Rekreacionom centru, izletištima u borovoj šumi u naseljima Hotkovo i Bukreš, kao i na uređenim šetalištima duž rečnih tokova.

N. Kočović


 

Napiši komentar: