Ministar rada Srbije: Uz podršku Švedske do najboljeg zakona o rodnoj ravnopravnosti

Ponedeljak , 2018-02-12 | 14:35:31
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, Zoran Djordjević je u razgovaru sa generalnom direktorkom švedske Agencije za rodnu ravnopravnost Lenom Ag istakao da će Srbija, uz podršku Švedske, imati najbolji zakon o rodnoj ravnopravnosti, saopštio je danas njegov kabinet.
 
"Švedska je primer kako se pravilno funkcioniše u oblasti rodne ravnopravnosti i upravo zbog toga sam lično želeo da razgovaram sa ekspertima koji se bave ovom temom, s obzirom da je ona u ovom periodu od izuzetne važnosti za ministarstvo na čijem sam čelu", izjavio je Djordjević koji je bio u zvaničnoj poseti Švedskoj.

On je istakao da Srbija mora da ima zakon o rodnoj ravnopravnosti primenljiv u praksi, a ne samo na papiru, i koji je po meri svih gradjana.

Od Švedske se, kako je objasnio, očekuje pomoći pri izradi, u javnoj raspravi i medijskoj promociji kao i praćenju sprovodjenja budućeg zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Sektor za antidiskriminacionu politiku i unapredjenje rodne ravnopravnosti, osnovan prošle godine, ove godine priprema dva zakona i pet strategijskih i akcionih dokumenata za šta bi podrška Švedske bila važna.
 
"Ideja Ministarstva, za koju se nadam da će zaživeti, jeste i sklapanje strateškog partnerstva za izradu smernica za potrebe kreiranja politika u oblasti rodne ravnopravnosti sa Univerzitetom u Beogradu, kao institucije koja okuplja najveći broj visokoškolskih ustanova u Srbiji", rekao je ministar i dodao da očekuje podršku Švedske agencije za medjunarodnu saradnju.
 
Ukazao je da se Vlada Srbije zalaže za jednake mogućnosti muškaraca i žena i da njihovo znanje i iskustvo želi da usmeri u napredak društva.

"Za državu je uvek važno da gradjani rade one poslove u kojima su najbolji i za koje su se školovali i usavršavali, jer na taj način prosperitet je siguran", rekao je Djordjević.
 
Generalna direktorka švedske Agencije za rodnu ravnopravnost Lena Ag je izrazila spremnost za saradnju, dodajući da su Švedska i Srbija uvek imale odlične odnose i da će se ta praksa nastaviti i u budućnosti, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.


 

Napiši komentar: