Cene koje će plaćati vlasnici stanova u Novom Pazaru

Utorak , 2018-02-13 | 13:33:49

Stanari stambenih zgrada u Novom Pazaru plaćaće mesečno po 215, odnosno 280 dinara za tekuće održavanje tih objekata, u zavisno da li imaju lift.


Na osnovu odluke koju su usvojili odbornici u Skupštini grada, a u koju je radio Sto plus imao uvid, vlasnici garaža od sada će plaćati mesečno 129 dinara za njihovo tekuće održavanje, dok su troškovi za garažno mesto ili boks nešto niži i iznose 86 dinara.

Usluge prinudnog upravnika stanari će plaćati mečno po 143 dinara, ukoliko žive u zgradi sa osam posebnih delova (koje predstavlja stan, poslovni prostor, garažu, garažno mesto ili garažni boks), 172 dinara u zgradama od osam do 30 posebnih delova, odnosno 201 dinar u zgradama koje imaju preko 30 posebnih delova.

Osim toga, prinudnog upravnika plaćaju mesećno po 57 dinara za garažno mesto u zajedničkoj garaži, odnosno 28 dinara za garažu, garažno mesto ili boks.

Prema poslednjim podacima Odeljenja za stambene i komunalne poslove, od 85 stambenih zgrada u Novom Pazaru stanari njih 30 su izabrali upravnike i upisali ih u registar stambenih zajednica.

Ukoliko stanari do kraja zakonskog roka ne odaberu sami upravnika, dobiće prinudnog kojeg postavlja lokalna samouprava.

Za investiciono održavanje zgrada bez lifta Novopazarci će plaćati od oko 1,9 do 4,7 dinara po kvadratu, u zavisno od starosti stambenog objekta, odnosno u zgradama sa liftom od oko 2,4 do 6,1 dinar po kvadratu.

Stanari će za investiciono održavanje garaža plaćati od oko 1,1 do 2,8 dinara po kvadratu, odnosno za garažno mesto ili boks od oko 0,7 do 1,9 dinara po kvadratu, u zavisnosni od starosti zgrade.

U obrazloženju ove odluke se navodi da je ona doneta na osnovu primene Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, te da su troškovi za održavanje zemljišta uključeni u iznos troškova održavanja zgrade.

Stanari će ove novčane iznose uplaćivati na žiro račun zgrade, a najkasnije do kraja tekućeg za prethodni mesec. U protivnom im prete prunudna naplata i kazne.

A.Bajrović


 

Napiši komentar: