EU PRO: Bespovratna sredstva maloj privredi

Cetvrtak , 2018-06-07 | 11:52:14
Predstavnici razvojnog programa “EU PRO” predstavili su danas u Novom Pazaru javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava namenjenih preduzetnicima, mikro i malim preduzećima (MMP).

Menadžerka sektora za MMP u tom programu Olivera Kostić rekla je radiju Sto plus da su sredstva namenjena preduzetnicima i mikro i malim preduzećima osnovanim od početka 2013. do kraja 2017. godine.

“Sredstva se mogu iskoristiti za kupovinu opreme, a jedan mali deo može otići i za komplementarne usluge. Želimo da preduzetnici, mikro i mala preduzeća unaprede svoje postojeće proizvode, da imaju veću vrednost, ali i da krenu u proizvodnju novih, a sve sa ciljem otvaranja novih radnih mesta”, poručila je Kostić.

Ona je dodala da je vrednost grantova po pojedinačnom projektu od 10.000 do 20.000 evra za preduzeća osnovana između 1. januara 2016. i 31. decembra 2017. godine, dok je za ona registrovana od početka 2013. do kraja 2015. godine od 10.000 do 30.000 evra, odnosno do 50.000 evra za brzorastuća ili izvosno orijentisana preduzeća.

Korisnici sredstava treba da obezbede finansijsko učešće u projektu u visini od 20 odsto za prvu grupu preduzeća, odnosno 30 odsto ukupnih prihvaćenih troškova projekta za drugu grupu preduzeća.

Pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara Faruk Suljević ocenio je da je dobro da je “EU PRO”, kao naslednik ranijih programa koje finansira Evropska unija, prvi poziv namenio podršci maloj privredi.

“Visoka nezaposlenost je glavni problem u našem gradu i dobro je što je ovaj projekat namenjen razvoju preduzetništva. Nadam se da će naši privrednici napisati dobre projekte i da će uspeti da dobiju bespovratna sredstva”, kazao je Suljević.

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra od kojih je 4,5 miliona namenjeno ovom pozivu podrške preduzetnicima, malim i mikro preduzećima.

Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u regionima Šumadije i zapadne Srbije i južne i istočne Srbije.

N. Kočović

Napiši komentar: