Zukorlić: Odgovornost, a ne depolitizacija

Cetvrtak , 2018-10-25 | 22:50:20

Nosilac liste “Matica bošnjačka” na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) Muamer Zukorlić izjavio je danas da je važnije uvesti političku odgovornost za rukovođenje tim organom, nego izvršiti njegovu depolitizaciju.


On je na debati “Nacionalni saveti između politike i ovlašćenja”, u organizaciji radija Sto plus, kazao da je “depolitizacija besmislena, jer je nemoguće odvojiti teme kojima se BNV bavi od politike”.

“Nemoguće je to uraditi čak i nakon izmena Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina kojima je zabranjeno liderima stranaka ili poslanicima da budu predsednici tog organa. U tome se nije uspelo iako je to bila intencija izmena zakona, jer na ovim izborima imamo liste iza kojih jasno, poput Stranke pravde i pomirenja ili nejasno, javno, tajno, ali i licemerno stoje političke partije”, poručio je Zukorlić.

On je naglasio da bi umesto depolitizacije trebalo uvesti političku odgovornost i princip smenjivosti onih koji rukovode nacionalnim savetima.

“Mi imamo 12 godina jednu strukturu koja loše radi i rukovodi BNV, iako je jedne izbore izgubila, ali su zadržali kontrolu uz podršku države. Ni posle svih tih godina eksperimentisanja sa BNV, mi nemamo mogućnost da slobodno biramo, analiziramo, kritikujemo i smenjujemo rukovodstvo Vijeća, a na osnovu njegovog rada”, kazao je prvi na listi “Matica bošnjačka”.

Zukorlić je obećao da će ta lista, ukoliko osvoji većinu u budućem sazivu BNV, “otvoriti dijalog i sa ostalim listama sa ciljem kreiranja atmosfere za iskorišćavanje svih potencijala bošnjačke zajednice”.

Na naše pitanje da li će, ukoliko pobede na izborima za BNV, vratiti poslanički mandat kako bi mogao biti izabran za predsednika Vijeća, Zukorlić je odgovorio da o tome još uvek nije razgovarao sa saradnicima u stranci i “Matici bošnjačkoj”, kao i da će odluku doneti “nakon procene sa koje pozicije može uraditi više”.

Na debati “Nacionalni saveti između politike i ovlašćenja” trebalo je da učestvuju i predstavnici ostale tri liste koje participiraju na izborima za BNV, a koje je naš radio uredno pozvao.

Esad Džudžo sa liste “Samoopredjeljenje” i Esad Rahić ispred “Vakat je” su potvrdili učešće, ali su dolazak otkazali desetak minuta pre početka, ne navodeći konkretne razloge. Lista “Stari dedo” nije odgovorila na naš poziv.

Snimak debate, koja je nedolaskom predstavnika ostalih listi pretvorena u konferenciju za novinare, dostupan je na You tube kanalu Sto plus radija.

Projekat “BNV - između politike i ovlašćenja” podržan je od strane Ambasade Švajcarske u Republici Srbiji i u Crnoj Gori.

N. Kočović


 

Napiši komentar: