Stalna radna grupa pozvala sve da se uzdrže od aktivnosti koje mogu ugroziti bezbednost novinara

Petak , 2018-11-02 | 13:48:46
Članovi Stalne radne grupe za bezbednost novinara danas su povodom Medjunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima pozvali sve aktere društvene i političke scene da se uzdrže od bilo kakvih aktivnosti koje direktno ili posledično mogu da ugroze bezbednost novinara i drugih medijskih radnika.

Članovi Stalne radne grupe, formirane Sporazumom o saradnji i merama za podizanje bezbednosti novinara kojeg su potpisali predstavnici Republičkog javnog tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova i novinarskih i medijskih udruženja, ukazali su na ogroman društveni značaj bezbednosti novinara i drugih medijskih radnika koji obavljaju posao u javnom interesu.

"Članovi Stalne radne grupe obavezuju se da će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi slučajevi ugrožavanja bezbednosti novinara bili efikasno i na zakonit način sankcionisani, svesni da slobode medija ima samo u uslovima sigurnosti", navodi se u saopštenju koje su potpisali Republičko javno tužilaštvo, MUP, UNS, NUNS, NDNV, Asocijacija medija, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Asocijacija onlajn medija

Stalna radna grupa saopštila je da nakon višemesečnog prekida nastavljaju rad i o svojim aktivnostima redovno će obaveštavati javnost.

Pored Stalne radne grupe, juče i danas su otpočele sa radom radne podgrupe za analizu Krivičnog zakonika i za analizu stepena otvorenosti institucija.

Medjunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima ustanovljen je odlukom UN 18. decembra 2013. godine, a prvi put je obeležen 2. novembra 2014. godine, povodom prve godišnjice ubistva francuskih novinara Žislena Dipona i Kloda Verlona, koji su ubijeni prilikom izveštavanja u afričkoj državi Mali.
 

Napiši komentar: