BNV obeležava Dan Sandžaka

Ponedeljak , 2018-11-19 | 13:56:56

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) povodom 20. novembra, Dana Sandžaka, organizuje u Novom Pazaru niz kulturnih manifestacija.


Ovaj praznik obeležava se u znak sećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS), u Pljevljima 1943. godine.

Program obeležavanja ovog praznika počinje u utorak svečanom akademijom, potom promocijom knjige „Grad u cvatu magnolije“, autora Mehmeda Pargana, a nakon toga u 19 sati počinju Sandžački književni susreti (SAKS).

U sredu će u 18 sati biti otvorena izložba o životu i delu Ćamila Sijarića, a nakon toga će biti dodeljena književna nagrada „Pero Ćamila Sijarića“ ovogodišnjem dobitniku pesniku Safetu Hadroviću Vrbičkom.

U obrazloženju žirija se navodi da se nagrada Hadroviću, koji je i glavni i odgovorni urednik časopisa „Behar“ koji izlazi u Rožajama, dodeljuje za celokupno književno- umetničko stvaralaštvo, kroz koje “godinama daje puni doprinos afirmaciji bosanskog jezika i kulture u Sandžaku”.

Ovaj nacionalni praznik Bošnjacima su čestitali gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i predsednica Skupštine grada Ifeta Radončić, uz napomenu da ih ovaj datum obavezuje na doslednost ideji multikulturalizma, ljudskih prava i međusobnog uvažavanja.

Dan Sandžaka je neradni dan u sandžačkim opštinama, a pored njega bošnjački nacionalni praznici su i 11. maj- Dan bošnjačke nacionalne zastave i 11. jul- Dan sećanja.

A.Bajrović


 

Napiši komentar: