Jović: Nepravilnosti na izborima postali pravilo

Sreda , 2018-11-21 | 14:37:27

Predsednica Centra za istraživanje migracija Biljana Jović kazala je danas da je najviše nepravilnosti zabeleženo na izborima za nacionalne savete Bošnjaka, Rumuna, Slovaka i Čeha.


Ona je na skupu "Poruke izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina" istakla da su nepravilnosti na izborima za nacionalne savete nekada bili "izuzetni slučajevi", a da je sada nepravilnost postalo pravilo, jer su zabeležene u gotovo svim manjinskim zajednicama.

"Pokušaji da se sa ndaležnim istitucijama nadje rešenje u tom predizbornom periodu nisu urodili plodom i moram da pomenem da nam je u neformalnom razgovoru rečeno da adresa za primedbe nisu nadležne institucije, već najveće političke stranke", kazala je Jović.

Državni sekretar u ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ivan Bošnjak kazao je da se nada da "glasanje sa onog sveta više neće biti pravilo", kao i da će država učiniti sve da dodje do automatizacije podnošenja izbornih lista.

On je kazao da je politizacija bila prisutna, ali da je "ona bila sa svih strana".

"Nesumnjivo je da su pripadnici nacionalnih manjina uključeni u javni i politički život Srbije, time ne možemo sprečiti nekoga ko se opredelio da se bavi aktivno politikom učestvuje i u ovom izboru", kazao je Bošnjak.

Prema njegovim rečima, zakonodavni okvir je dobar, a praksa je "deo sazrevanja društva".

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kazao da je tačno da su zakonska rešenja dobra, jer su doneta u vreme liberalne vlasti koja je želea da integriše manjinske zajednice, što sada nije slučaj.

"Došli smo do toga da su Saveti postali paradržavni organi i zato se nemojmo čuditi zašto imamo politički uticaj", kazao je Janjić.

Prema njegovim rečima, na državi je da donese odluku i preseče da li želi da bude društvo koje integriše manjine ili će se one "zatvarati kao izolovana ostrva".

"Nemojmo se zavaravati da su trendovi u bošnjačkoj zajednici novi, nisu, samo su postali vidljiviji, suočimo se sa njima i tražimo lekove", poručio je Janjić.

Izbori za 22 saveta nacionalnih manjina održani su 4. novembra ove godine. Sledeći se održavaju 2022. godine.


 

Napiši komentar: