Ujkanoviću nagrada “Ahmed Vali” za 2018. godinu

Ponedeljak , 2018-12-31 | 11:59:03

Filolog Enver Ujkanović dobitnik je nagrade “Ahmed Vali” za 2018. godinu, a koju Kulturni centar Novi Pazar dodeljuje za izvanredna ostvarenja u kulturi i umetnosti, saopštila je danas ta ustanova.


U obrazloženju žirija, koji su činili književnik Enes Halilović, karikaturista Muhamed Đerlek i grafička dizajnerka Amra Hodžić Jejna, navodi se da se Ujkanović dugo godina bavi naučno-istraživačkim radom u oblasti kulture i jezika.

“U toku 2018. godine objavio je Osmanska dokumenta Orijentalne zbirke Arhiva 'Ras', a u prethodnih 10 godina značajna naučna dela iz oblasti jezika, kulture i religije, kao i obimne i stručne prevode dokumenata i knjiga”, naveo je žiri.

Nagrada “Ahmed Vali” nosi ime po pesniku koji je u 16. veku živeo u Novom Pazaru i pisao na orijentalnim jezicima. Njegovo najpoznatije delo je “Lepota i srce” koje broji oko sedam hiljada stihova.

Sastoji se od povelje i novčanog iznosa, nedeljiva je i može se dobiti samo jednom.

Kulturni centar Novi Pazar ustanovio ju je 2015. godine, a dosadašnji dobitnici su književnik Enes Halilović, slikar Mehmed Slezović i karikaturista Muhamed “Maks” Đerlek.


 

  • user thumb
    refik

    Od srca čestitam! Zaista je zaslužio priznanje. Hvala Bogu da ste ga se sjetili. Nadam se da će ovo biti dodatni podstrek za njega da nastavi sa radom. Svaka čast Enveru i kao čovjeku i kao naučnom radniku!

Napiši komentar: