Seljaci prodaju stoku da bi mogli da preregistruju oružje

Nedelja , 2019-01-20 | 20:40:49
Meštani kuršumlijskih sela revoltirani su zbog obaveze zamene oružanih listova novim biometrijskim, jer im je, kakao navode, skupo i nemaju sredstava da to plate.

Zakon o oružju zadao je velike muke seljacima.

Vlasnicima oružja Zakon je ponudio tri varijante, da preregistruju oružje, da ga vrate, ili da zaliju cev. Medjutim, meštani kuršumlijskih planinskih sela kažu da bilo šta da odaberu, mnogo će ih koštati.

Ove kuršumlijske gorštake novi oružani list koštaće više i od predvidjenog, jer za lekarsko uverenje moraju da putuju u Prokuplje ili Niš, u Blace na obuku, a čak u Kragujevac ako se odluče na zalivanje cevi na oružju. Kad se sve sabere, cifra je mnogo veća. Bez puške, poručuju seljaci, nemoćni su da odbrane stoku od vukova, koji ne prezaju da napadnu i čoveka.

Života Jevremović (72) iz planinskog sela Igrište, kod Kuršumlije, kaže da u kuršumlijskim planinskim selima, gotovo svaka kuća ima jednu ili više lovačkih pušaka.

U pitanju su stariji ljudi, koji žive medju divljim zverima u planinama, gde im je vatreno oružje neophodno.

Oni sada moraju da idu na obuku za rukovanje vatrenim oružjem, da vade lekarska uverenja i to sve u drugim gradovima, pa će ih sve to mnogo koštati.

"Za preregistarciju jedne puške treba izdvojiti oko 30.000 dinara. A, gde je put do grada, pa u druge gradove za razna uverenja, potvrde, preglede, polaganje. Moja penzija to ne može da okrpi, pa sam odlučio da prodam svinju, koju sam utovio za klanje, i da platim tu globu", rekao je Jevremović.

Gradjani koji poseduju vatreno oružje do 5. marta bi trebalo da zamene oružne listove za nove biometrijske. U suprotnom, sledi oduzimanje oružja i novčana kazna koja je od 5.000 do 150.000 dinara. Medjutim pojedini mediji najavili su da će rok preregistracije biti produžen za godinu dana.


 

Napiši komentar: