Šemsoviću nagrada “Amir Dautović”

Sreda , 2019-01-30 | 14:33:52

Profesor književnosti Sead Šemsović ovogodišnji je dobitnik nagrade “Amir Dautović”, koju dodeljuje novopazarski Kulturni centar, rekla je koordinator programa ove ustanove Hasna Ziljkić.


Ona je u programu radija Sto plus istakla da je odluka tročlanog žirija o dobitniku nagrade bila jednoglasna.

“Šemsović se zahvaljujući svom dosadašnjem radu posebno istakao u oblasti kulture, informisanja, tradicije i službene upotrebe jezika i pisma Bošnjaka, kao i nastave na bosanskom jeziku, zbog čega je žiri i doneo takvu odluku”, rekla je Ziljkićeva.

Ona je dodala da će Šemsoviću nagrada koja se sastoji od plakete i novčanog iznosa od 45.000 dinara, biti uručena na svečanosti 22.februara ove godine.

Šemsović je glavni i odgovorni urednik godišnjaka Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” u Sarajevu, kao i časopisa “Bošnjačka riječ”.
Bavi se usmenom književnošću i autor je knjige „Epski svijet Avda Međedovića”, a živi i radi u Novom Pazaru i Sarajevu.

Nagrada “Amir Dautović” se dodeljuje za afirmaciju kulture suživota, sa akcentom na afirmaciju bošnjačke tradicije i bosanskog jezika, predstavljanje Novog Pazara kroz pojedinačno i grupno delovanje na polju obrazovanja i kulture u minuloj godini.

Ustanovljena je 2017. godine, u znak sećanja na tragično nastradalog profesora jugoslovenske književnosti i jezika Amira Dautovića.

E.Đulović


 

Napiši komentar: