Obeležena decenija postojanja humanitarne akcije prikupljanja hrane za decu sa posebnim potrebama

Utorak , 2019-04-16 | 14:08:38
Kompanija METRO i banka "Kredit agrikol" (Credit Agricole), u saradnji sa Sekretarijatom za obrazovanje i dečiju zaštitu Grada Beograda i Bankom hrane, obeležili su danas u školi za učenike oštećenog vida "Veljko Ramadanović" u Zemunu deceniju od pokretanja humanitarne akcije prikupljanja hrane za decu sa posebnim potrebama "Magični doručak".

Projektom, koji je namenjen školama za decu sa posebnim potrebama u Srbiji, a u cilju podrške srećnijem detinjstvu kroz zdraviju i kvalitetniju hranu, ove godine je prikupljeno više od šest tona hrane za 36 škola.

U školi "Veljko Ramadanović" održano je takmičenje u sportu za slepe i slabovide - golbol, a učenici te škole oprobali su se i u specijalnim vežbama na jedinstvenom terenu koji je namenjen njima.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić kazao je da je važno da društvo pomaže deci koja imaju smetnje u razvoju kako bi odredjene probleme uspeli da prevazidju.  

"Danas sam se upoznao sa ovom decom, video sa čime se suočavaju i šta je to što treba da unapredimo u narednom periodu", rekao je Radojičić.

On je ukazao na važnost pružanja uslova za srećnije detinjstvo najmladjim gradjanima.

"Smatram da je zdrava ishrana jako važna i zato je neophodno da obratimo pažnju na to da se mlade generacije hrane na zdrav način. Tako se dobija i veća energija sa kojom se i problemi lakše rešavaju", istakao je Radojičić.

On je naveo da u školi za učenike oštećenog vida "Veljko Ramadanović" u Zemunu postoji jedan od najsavremenijih poligona u Evropi na kom ta deca vežbaju kako da hodaju kada postoje prepreke.

Sanja Švonja je u ime banke "Kredit agrikol" rekla je da je prikupljanje hrane za decu sa posebnim potrebama značajna akcija u današnjem drštvu.

"Želeli smo da na ovaj način skrenemo pažnju na to koliko je bitno da se pomogne ugroženim kategorijama ali i da istaknemo sportski duh i pristup zdravom životu", kazala je ona.

Dodala je da je "važno da naučimo da se u životu dobro nosimo i sa pobedama i sa porazima".  

Direktorka škole za učenike oštećenog vida "Veljko Ramadanović" Radmila Laban navela je da je ta škola otvorena za slepu i slabovidu decu od njihovog rodjenja, do završetka školovanja.

U ovogodišnjoj humanitrnoj akciji "Magični doručak" učestvovali su i gradjani Srbije koji su kupovinom paketića u METRO distributivnim centrima i donacijama na račun Banke hrane pomogli deci kojoj je pomoć najpotrebnija.

 


 

Napiši komentar: