Ugljanin: Bošnjaci će postati jak i nezaobilazan politički faktor

Sreda , 2019-05-29 | 14:26:34

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin rekao je danas da očekuje poziv od Vlade Republike Srbije i Evropske unije (EU) na razgovor o inicijativi kojom se traži specijalan status za Sandžak.


On je na konferenciji za novinare rekao da je najkraći i najbolji put za rešavanje ovog pitanja razgovor zainteresovanih strana.

“Više očekujem poziv od EU, a pametnije bi bilo da nas Vlada Srbije prvo pozove, takav bi bio red. Kao što znate mi smo zvaničan zahtev kao stranka i kao Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), čiji sam ja vijećnik, poslali Vladi Srbije, Skupštini Srbije i EU“, rekao je Ugljanin.

On je podsetio da je specijalni satus, kao model za rešavanje statusa bošnjačkog naroda i Sandžaka, poznat od 1991. godine.

“Razlozi za ovako veliku nervozu i paniku Vučićevog militantnog režima su sasvim drugi. Očigledno se plaše da će posle SDA Sandžaka i druge bošnjačke stranke, institucije i nevladine organizacije da prihvate ovu inicijativu i da se ujedine oko osnovnih pitanja za koja postoji najviša moguća saglasnost u bošnjačkom narodu“, rekao je Ugljanin.

On veruje da će Bošnjaci postati jak i nezaobilazan politički faktor ukoliko ostale bošnjačke stranke prihvate inicijativu BNV.

Vučić i Vulin su zapretili Bošnjacima ratom i avionima, a mi tražimo specijalni status koji predvidja demilitarizaciju Sandžaka, povlačenje svih vojnih efektiva i policijskih snaga, koje prelaze nivo normalnog funkcionisanja policije. Medjutim, to je njihova stvar, kako su došli tako će i otići“, rekao je lider SDA Sandžaka.

On je ponovio stav da Vučić nije "bošnjački predsednik", već da je “dokazan bošnjački neprijatelj”.

“Svi srpski režimi, konstatno, u kontinuitetu imaju jednog te istog privatnog Bošnjaka, koji sedi u Beogradu i svaku bošnjačku inicijativu i legitimne zahteve već 25 godina proglašava nerealnim, nemogućim i štetnim za srpsko- bošnjačke odnose. On na taj način ubija u Bošnjacima svaku moguću inicijativu da učine nešto za sebe i da obezbede sebi političku egzistenciju i biloški opstanak na ovim prostorima“, rekao je Ugljanin.

On je dodao da nakon Albanskog nacionalog saveta očekuje podršku za rešavanje statusa Bošnjaka i regije Sandžak i od ostalih manjina u Srbiji.

A. Bajrović


 

  • user thumb
    Beli

    Kako ovako za naseg lidera R.Lj. Suljko. Pa kako ovako a sa njim u koaliciji ?

Napiši komentar: