Smanjenje prevremene smrtnosti prioritet Plana javnog zdravlja

Utorak , 2019-06-11 | 14:05:48

Kardiovaskularne i maligne bolesti su u preko 80 odsto slučajeva uzroci smrti stanovnika Novog Pazara, pokazuju podaci Plana javnog zdravlja ovog grada.


U ovom dokumentu, koji je urađen za period od 2019. do 2026. godine, navodi se da su bolesti sistema krvotoka odgovorne za više od polovine smrtnih slučajeva.

Prema podacima iz 2016. godine, najčešći razlozi mortaliteta kod muškaraca u Novom Pazaru bili su iz grupe bolesti sitema krvotoka, a kod žena iz grupe tumora.

“Svi delovi analize govore da su najveći teret zdravstvenog sistema bolesti sistema krvotoka, tumori, traumatizam i samoubistva, hronične opstruktivne plućne bolesti, dijabetes, bolesti zavisnosti i druge hronične bolesti. One pripadaju kategoriji socijalnih i ekoloških bolesti, koje su većim delom uslovljene organizacijom socijalnog života, stresovima i stilom života uopšte”, navodi se u ovom dokumentu.

Prioritet je smanjenje prevremene smrtnosti muškaraca u zrelom i rednjem dobu i smrtnosti žena od preventabilnih karcinoma dojke i materice, što su i najveći zdravstveni problemi u našem okrugu.

Očekivana dužina života u Novom Pazaru za muškarce je 73,6 godina, a za žene 76,9 godina.

A.Bajrović

 


 

Napiši komentar: