Mekić: Specijalni status Sandžaka projekat međunarodnog značaja

Petak , 2019-06-14 | 13:17:15

Predsednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Hasim Mekić rekao je danas da su predstavnici ovog nacionalnog organa poslali Evropskoj uniji, OEBS-u i Savetu Evrope zahtev za uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak, kao model za rešavanje bošnjačkog i sandžačkog pitanja.


On je na konferenciji za novinare rekao da specijalni status predstavlja projekat od šireg međunarodnog značaja u procesu evropskih i NATO integracija zemalja Zapadnog Balkana.

“Specijalni satus Sandžaka predstavlja efikasno rešenje političkih i teritorijalnih sporova između susednih država i naroda na Balkanu. Republički organi Srbije i Crne Gore više od 100 godina na teritoriji Sandžaka neodgovorno, nelegalno i nelegitimno obavljaju vlast, a srpske oružane snage nad Bošnjacima i Albancima u Sandžaku imaju isključivo represivnu funkciju“, rekao je Mekić.

On je rekao da Bošnjaci ne prihvataju ovakav “težak i neizvestan položaj”, te da su im neophodni efikasni zaštitni mehanizmi i institucije da bi osigurali biološki opstanak i političku egzistenciju u Sandžaku.

Na pitanje radija Sto plus da pojasni izjave predsednika BNV Esada Džudža i potpredsednika Saita Kačapora date medijima da rešenje za uspostavljanje specijalnog statusa Sandžaka mora biti prihvatljivo za obe liste (Samoopredeljenje i Vakat je) koje čine većinu u ovom nacionalnom organu, Mekić je rekao da platforma i sporazum o saradnji dve liste definišu minimum zaštite nacionalnih prava.

“BNV radi u punom kapacitetu, njegov rad je usmeren na osnovu zakona i akata. Minimum zaštite nacionalnih prava Bošnjaka definisan je platformom u predizbornom procesu i sporazumom o saradnji dve izborne liste, konkretno članom 6“, rekao je Mekić.

BNV je ranije ovu inicijativu Izvršnog odbora poslalo državnim organima Srbije i Crne Gore.

A.Bajrović


 

Napiši komentar: