Norveško ostrvo se 'oslobodilo vremena' i satova - ipak samo reklama

Cetvrtak , 2019-06-27 | 11:23:01
Pošto je dospela na naslovne stranice sa ostrvom koje je navodno odlučilo da se "oslobodi tiranije satova i vremena uopšte", Norveška se ispravila: ipak je to bila samo marketinška kampanja, i to sporna.

Smešteno severno od Polarnog kruga, ostrvo Somarei je leti po celu noć okupano suncem. Sunce tamo ne zalazi 69 ​​dana izmedju maja i jula, dovoljno da poremeti tempo života kojem je ipak s vremena na vreme potrebna i noć.

Priča glasi da ostrvskih 320 stanovnika već jeste, ili bi najradije, pokrenulo kampanju da njihovo ostrvo postane prva "bezvremenska zona" sveta, oslobodjena ograničenja nametnutih satovima, barem leti - te su sve satove okačili na ogradu jednog mosta, a vreme za sve poslove je na ostrvu postalo "fleksibilno".

Ta neuobičajena inicijativa je oduševila medije širom sveta, uključujući i neke od najozbiljnijih i najuglednijih.

Problem: bio je to marketinški potez za privlačenje turista u severnu Norvešku, a "dogadjaj" je izmišljen.

Izvor te tvrdnje, državna agencija za promociju Norveške "Inovasjon Norge", izvinila se danas zbog te reklamne akcije koja je postala lažna vest.

"Tradicionalna reklama više nije tako efikasna, i zato pokušavamo nove načine da promovišemo Norvešku", saopštila je agencija.

Medjutim, metod za koji se državna agencija opredelila, naljutio je mnoge komentatore.

"Neverovatno je da državna 'Inovasjon Norge' finansira i proizvodi lažne vesti", rekao je Kristofer Egeberg, urednik norveške internet stranice za proveru tačnosti informacija www.faktisk.no, a "to što to rade s ponosom, jednostavno je zastrašujuće", dodao je on.

Agencija AFP se takodje bavila tom pričom, ali je primetila detalj koji se nije uklapao: kada je zatražila sastanak od predstavnika kampanje "Zaustavimo vreme" ("Let's stop time"), Kjela Ovea Hvedinga koji je vlasnik hotela na Somareiju, on je odgovorio da je zauzet i zamolio AFP da ga podseti i to "tačno u 12:15".
 

Napiši komentar: