SDA Sandžaka: Predstavnici EU ignorišu probleme Bošnjaka i Albanaca

Utorak , 2019-08-27 | 13:09:17

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka saopštila je danas da je zabrinjava ignorisanje velikog broja problema i nerešenih pitanja koja opterećuju bošnjački narod u Sandžaku od strane predstavnika Evropske unije (EU).


Ova stranka i Partija za demokratsko delovanje (PDD) zatražile su ranije od Evropskog parlamenta i delegacije EU u Beogradu sastanak sa predsednikom Odbora za spoljnje poslove EU Dejvidom Mekalisterom, prilikom njegove posete Beogradu.

U saopštenju dostavljenom medijima navodi se da neuvažavanje ovog, ali i svih prethodnih zahteva od strane EU predstavlja ohrabrenje svima onima koji pokušavaju da Bošnjake i Albance izbace izvan sistema.

“Poruka koja je poslata ignorisanjem zahteva za razgovor sa legitimnim predstavnima Bošnjaka i Albanaca izaziva dodatnu zabrinutost zbog činjenice da postojeći Akcioni plan za manjine u okvirima poglavlja 23 i 24 ignoriše sve probleme sa kojima se suočavaju bošnjački i albanski narod u Srbiji, naročito što je kao takav prihvaćen od strane Evropske Komisije. Smatrajući neophodnim otvaranje ovih pitanja prilikom posete predstavnika EU, manjinske stranke su zatražile sastanak sa narodnim poslanicima kojim bi se vratila nada da višedecenijski napori u rešavanju nagomilanih problema mirnim putem i u okvirima institucija sistema imaju smisla“, navodi se u saopštenju SDA Sandžaka.

Iz ove stranke traže od zemalja članica da utiču na svoje predstavnike u institucijama EU da saslušaju i uvaže legitimne zahteve predstavnika Bošnjaka i Albanaca, “koji su izloženi diskriminaciji i teroru od strane aktuelnog nedemokratskog srpskog režima”.

A.Bajrović


 

Napiši komentar: