Predsednik Hondurasa optužen da je primao novac od narko-kartela

Cetvrtak , 2019-10-03 | 11:10:31
Predsednik Hondurasa Huan Orlando Ernandes primio je milione dolara mita od trgovaca drogom, medju njima i od nekadašnjeg meksičkog narko-bosa Hoakina Gusmana, zvanog El Čapo, rekao je njujorški federalni tužilac na početku sudjenja Ernandesovom bratu za trgovinu drogom.

"Optuženog je štitio sadašnji predsednik koji je primio milione dolara mita od trgovaca drogom, pa i 'El Čapoa' Gusmana", rekao je tužilac u svojoj uvodnoj reči.

Pomoćnik tužioca Džejson Ričman je prvog dana sudjenja Huanu Antoniju 'Toniju' Ernandesu Alvaradu, rekao da je El Čapo "optuženom lično dao milione dolara za njegovog brata (predsednika)".

Lider Hondurasa je odbacio navode američkih tužilaca.

"Optužbe su 100 odsto lažne, apsurdne i smešne. To je neozbiljnije od Alise u zemlji čuda", naveo je on na Tviteru.

U dokumentu objavljenom u avgustu, tužilaštvo je potvrdilo da je honduraški trgovac drogom čije ime nije navedeno dao milion i po dolara za Ernandesovu izbornu kampanju 2013. godine.

Najveći deo tog novca je potrošen na potplaćivanje lokalnih političara da bi podržali kandidaturu dotadašnjeg predsednika parlamenta.

Ernandes, reizabran 2017, u svom obraćanju Generalnoj skupštini UN 25. septembra osudio je "kampanju blaćenja koju sprovode trgovci drogom, bande, korumpirani ljudi, ubice, pa i političari".

U Hondurasu je sa više demonstracija zatraženo da podnese ostavku.

Huan Orlando Ernandes je privilegovani partner predsednika SAD Donalda Trampa s kojim je prošle nedelje potpisao sporazum u cilju obuzdavanja ilegalne imigracije.

Njujorško savezno tužilaštvo namerava da dokaže kako je i Ernandesov prethodnik na čelu Hondurasa Porfirio Lobo imao finansijku podršku kartela, a Ričman je rekao da su obojica izabrani "u najmanju ruku delimično zahvaljujući novci zaradjenom od droge". I Lobo negira da je imao veze s narko-trgovcima.

Ni jedan ni drugi za sada nisu formalno optuženi u SAD, iako su stvari koje im se pripisuju podložne krivičnom gonjenju po američkom federalnom zakonu.

Toni Ernandes (41), nekadašnji poslanik, uhapšen je na aerodromu u Majamiju u novembru prošle godine i optužen za šverc droge, posedovanje vatrenog oružja i lažno svedočenje, a takodje se dovodi u vezu i sa najmanje dva ubistva.

Ako bude osudjen, preti mu najmanje pet godina a najviše doživotni zatvor.


 

Napiši komentar: