Otvoren 64. sajam knjiga u Beogradu

Ponedeljak , 2019-10-21 | 11:53:36
Medjunarodni beogradski sajam knjiga, 64. po redu, pod sloganom "Pismo = Glava", otvoren je večeras na Beogradskom sajmu, gde će se posetiocima do 27. oktobra predstaviti oko 500 izlagača od kojih je 60 iz inostranstva.

Književnik Milan Vitezović na otvaranju rekao je da je sajam knjiga vrhunac proslave osam vekova Srpske pravoslavne crkve, srpske književnosti i srpske državnosti, i najavio da će Srbija zatražiti vraćanje 5.000 srpskih srednjovekovnih rukopisa, koliko se procenjuje da ih je sada u svetu.

"U svetu se nalazi bar 5.000 srpskih srednjovekovnih rukopisa", rekao je Vitezović i dodao da je katalog sa 1.000 istraženih rukopisa izložen na štandu "Čigoja štampe".

Vitezović je istakao da je reč o desetogodišnjem projektu i da je plan da ukoliko rukopisi ne budu mogli da se vrate u originalu, da se traže njihove digitalne kopije.

"Pisci Srbije sa naučnim i kulturnim institucijama, uz pomoć Ministarstva kulture i Ministarstva spoljnih poslova zatražiće povratak rukopisa. Ali, imajući u vidu egipatsko i grčko iskustvo kada je reč o vraćanju svetski značajnih artefakta u matičnu kulturu, mi ćemo tražiti digitalne kopije sa ciljem da se istraže", kazao je Vitezović.

On je ponovio da je plan da se to uradi od 2020. do 2030. godine i da će na jednom od narednih sajmova knjiga u Beogradu biti priredjena izložba rukopisnih knjiga.

U ime Egipta, zemlje počasnog gosta sajma knjiga, prisutne je pozdravio predsednik Generalne egipatske organizacije za knjige, predavač književne kritike, direktor Medjunarodnog sajma knjiga u Кairu i gostujući profesor na Univerzitetu Nindžia u Кini Haitam Al Haj Ali.

On je ocenio da je knjiga putokaz za početak saradnje za dve zemlje u oblasti kulture, a da je književna razmena oslonac za izgradnju trajne komunikacije izmedju dva naroda.
Kako je Haitam Al Haj Ali istakao, knjige su ono što spaja ljude i ovih dana Medjunarodni sajam knjiga iz Kaira na neki način upoznaje kulturno nasledje Srbije na beogradskom sajmu knjiga.

Egipat će predstaviti svoju viševekovnu kulturu i tradiciju - dela naučnika, pisaca, pesnika i umetnika, kao i domete u izdavačkoj oblasti.

Najavljeno je učešće velikih imena egipatske književne scene, pa će publika moći da čuje i vidi književnicu mladje generacije Salvu Bakr, književnicu Mai Haled i egiptologa Mamduh el Damatija, poznatog po delima iz oblasti istorije i arheologije.

Posetiocima manifestacije predstaviće se i Muhamed Salmavi - dugogodišnji predsednik egipatske Unije pisaca i autor više od trideset knjiga, kao i spisateljica i novinarka Mansura Ez- Eldin.

Organizatori očekuju da broj posetilaca premaši prošlogodišnji, kada je sajam posetilo 193.000 ljudi.

Najavljeno je da će pored kupovine knjiga posetioci moći da prisustvuju i sajamskim izložbama, tribinama, promocijama knjiga, kao i Festivalu stvaralaštva mladih, na kojem će biti predstavljena dela umetnika mladjih od 30 godina iz raznih oblasti stvaralaštva.

Tokom sajma biće obeležene godišnjice književnika Danila Kiša, Milorada Pavića i Oskara Daviča, a gosti sajma biće i brojni inostrani pisci, prevodioci i izdavači.

Na sajmu knjiga, osim izdavača iz Srbije, učestvuju i izdavači iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Rusije, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Italije, Turske, Кine, Rumunije, Irana, Belorusije, Švajcarske, Maroka, Alžira, Tunisa, Nemačke i Albanije.

Gosti ovogodišnjeg sajma biće Dejvid Van iz SAD, Nermin Jildirim iz Turske, Sergej Šargunov iz Rusije i Laura Sintija Černjauskajte iz Litvanije.

U okviru Sajma knjiga tradicionalno će biti dodeljene nagrade i ocenjena godišnja izdavačka produkcija u kategorijama: izdavač godine, izdavački poduhvat godine, dečija knjiga godine.

Biće dodeljena i nagrada za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku, ali i specijalno priznanje za doprinos u oblasti nauke, specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip, nagrada "Bogdan Кršić" za najlepšu knjigu, nagrada za najlepšu dečju knjigu, kao i specijalno priznanje za mladog dizajnera.

Nagradu "Dositej Obradović" i ove godine će dobiti strani izdavač za kontinuirani doprinos u objavljivanju i promociji srpske književnosti.

Istovremeno sa Sajmom knjiga, na Beogradskom sajmu od 23. do 27. oktobra biće održani Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava i Sajam informisanja, komunikacija i marketinga "Media market".

Cena pojedinačne ulaznice na sajam je 250 dinara, a kolektivne 150 dinara.


 

Napiši komentar: