Imamović traži od ministra prosvete da zaustavi diskriminaciju bošnjačke dece

Cetvrtak , 2019-10-24 | 12:41:13

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Enis Imamović izjavio je danas da se deca u tom delu Srbije diskriminišu, odnosno da im se otežava upis u predškolsku ili školsku ustanovu na maternjem jeziku.


"Prilikom upisa bošnjačke dece prisustan je ogroman pritisak od strane zaposlenih kroz zastrašivanje kako bi odustali od obrazovanja na svom maternjem jeziku. Čak su u većini slučajeva bošnjačku decu upisivali na obrazovanje na srpskom jeziku bez znanja roditelja", rekao je Imamović podsećajući da je nacionalnim manjinama omogućeno zakonom obrazovanje na maternjem jeziku.

On je rekao da je cilj da se kroz obrazovanje "promeni identitet bošnjačke dece i obrazovanje direktno stavi u službu asimilacije i promene stanovništva u Sandžaku, na štetu Bošnjaka".

Imamović je od ministra prosvete Mladena Šarčevića zatražio da se hitno prestane sa diskriminacijom i isprave greške i otklone posledice i dodao da će SDA Sandžaka ukoliko to ne bude učinjeno, pokrenuti sudske postupke pred domaćim i medjunarodnim organima protiv svih pojedinaca u nizu od ministra do pedagoga u školama.


 

Napiši komentar: