Vukosavljević: Novi Pazar najsvetlija tačka kulturne panorame Srbije

Petak , 2019-12-20 | 15:13:12

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je danas prilikom posete Novom Pazaru da je taj grad jedna od najsvetlijih tačaka u kulturnoj panorami Srbije.


On je, prilikom svečanog otvaranja rekonstruisane zgrade Kulturnog centra (KC), kazao da lokalna samouprava Novog Pazara za kulturne potrebe izdvaja najviše novca od svih gradova u državi.

“Pojam kulture u Novom Pazaru nije samo misao koja se koristi na političkim skupovima i prigodnim prilikama, već je to način života, razmišljanja i delovanja. Smatramo da nema razvoja kulturnog života, ako ne počiva na lokalnim zajednicama i entuzijastima koji dišu dahom kulture, misle i govore kulturom”, poručio je Vukosavljević.

On je dodao da je Ministarstvo u poslednje tri godine izdvojilo oko 70 miliona dinara za kulturne potrebe Novog Pazara, grada koji je, kako je istakao, plodno tlo za kulturu i mesto velikog bogatstva.

“To bogatstvo se, pored ljudi, ogleda u tome što je Novi Pazar tačka dodira dve velike monoteističke religije, izvora nadahnuća, susreta i poverenja. Kultura je najbolje vezivno tkivo, a ulažući sebe, sredstva, strast i duh u kulturu ćemo učiniti najbolje za svoju zajednicu, državu i sve one koji će živeti posle nas”, rekao je Vukosavljević.

On je kulturnim poslenicima Novog Pazara čestitao na rekonstrukciji zgrade KC i najavio da će zbog zasluga na unapređenju kulturnog života grada Ministarstvo direktoru KC Huseinu Memiću dodeliti priznanje “Kulturni obrazac”.

Memić se Vukosavljeviću, ali i potpredsedniku Vlade Srbije Rasimu Ljajiću, gradonačelnicima Novog Pazara Nihatu Biševcu i Mehu Mahmutoviću, zahvalio na podršci toj ustanovi.

“U zgradu Kulturnog centra, izgrađenoj 1963. godine, nije ulagano 30 ili 40 godina. Bila je oronula fasada, drveni prozori, krov koji prokišnjava, svaki deo je bio zastareo. Poslednjih godina je mnogo toga urađeno pa je sada KC Novi Pazar jedan od, ako ne i najlepši kulturni centar u Srbiji”, istakao je Memić.

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić kazao je da je otvaranje rekonstruisane zgrade KC Novi Pazar, uprkos otporu pojedinaca i grupa, samo jedan od rezultata napornog rada lokalne vlasti.

“KC Novi Pazar će biti još bolji i funkcionalniji i u njemu će biti mesta za sve koji doprinose razvoju ovog grada. Nećemo stati, ovo je tek početak. Alber Kami je rekao da svako društvo bez kulture i slobode, ma koliko bilo savršeno, je obična džungla. Nećemo dozvoliti da Novi Pazar postane džungla. Hoću da se takmičimo sa najboljima, mesto nam je među njima”, rekao je Ljajić.

On je dodao da će, nakon ulaganja u putnu i sportsku infrastrukturu, prioritet Novog Pazara biti investicije u kulturu i najavio da će u narednom periodu biti rekonstruisani Dom omladine i Letnja bašta.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac izjavio je da brojni projekti koji su doprineli razvoju kulture ovog grada ne bi bili realizovani da nije bilo kvalitetnog rada ustanova kulture i zaposlenih u njima.

“Kultura na najbrži i najbolji način povezuje ljude, države i društva. Grad Novi Pazar će nastaviti da ulaže u razvoj kulture, jer je ona nosilac razvoja svakog društva, pa tako i naše zajednice”, rekao je Biševac.

Delegacija Ministarstva kulture i predstavnici lokalne samouprave obišli su i Letnju pozornicu i severni bastion Novopazarske tvrđave.

N. Kočović


 

  • user thumb
    Mirsad

    Jeste vaznije je to nego neka ulica ili podzemna garaza. Dje su pare koje ste uzeli od tri zgrade u Avnoj-a a nijedno parking mesto? Unistili ste Novi Pazar.

Napiši komentar: