U Senatu počelo je sudjenje u procesu opoziva predednika SAD Donalda Trampa

Sreda , 2020-01-22 | 10:21:06
U američkom Senatu počelo je danas sudjenje u procesu opoziva predsednika SAD Donalda Trampa, što je treći slučaj u američkoj istoriji da se predsednik države suočava sa mogućim razrešenjem.

Sto senatora se našlo u sedištu Kongresa u Vašingtonu pod predsedništvom šefa Vrhovnog suda Džona Robertsa. Ali pre početka rasprave o optužbama za zloupotrebu vlasti i opstrukciju rada Kongresa, usvojenim u decembru u donjem domu Kngresa, oni su raspravljali o pravilima igre.

Prva obaveza Senata, koji predvode republikanci, je izjašnjavanje o vremenskom okviru čitavog procesa – koje je predložio Mič Mekonel, lider većinskih republikanaca u Senatu.

Po rezoluciji koju je predložio Mekonel – predstavnici demokrata, koji u procesu opoziva obavljaju funkciju tužilaca kao i pravni tim predsednika Donalda Trampa, imaju po dvadeset četiri sata u naredna dva dana da predstave svoje vidjenje slučaja, prenosi Glas Amerike.

Mekonel je kasnije malo ublažio vremenska ograničenja, pošto su se pobunili pored demokratskih i neki republikanski senatori. On, medjutim ne krije da želi da se brzo dodje do oslobadjanja Trampa optužbi, idealno u roku od dve nedelje, navodi Frans pres.

Adam Šif, demokrata koji je zadužen za optužbu, je rekao da republikanci organizuju namešten proces u Senatu, dok republikanci ocenjuju da su demokrate sprovele nameštenu istragu u Predstavničkom domu.

U trenutku početka rasprave o opozivu u Senatu američki predsednik nalazi se na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švajcarskoj.
 

Napiši komentar: