Nema gripa u Novom Pazaru, povećan broj obolelih od respiratornih infekcija

Utorak , 2020-02-11 | 12:47:54

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru Šefadil Spahić izjavio je danas da u ovom gradu i Tutinu još uvek nema potvrđenih slučajeva gripa, ali da se beleži porast broja obolelih od respiratornih infekcija.


On je, gostujuću i emisiji Plusiranje, rekao da je tokom prošle nedelje u ova dva grada zabeleženo 425 slučaja oboljevanja od respiratornih virusnih i bakterijskih infekcija, dok je kod 268 osoba evidentirano oboljenje slično gripu.

“Za sada nemamo potvrđenih slučajeva gripa, nemamo izolaciju i identifikaciju virusa grupa. Oboleli uglavnom imaju infekciju gornjih respiratornih organa, koju prate simptomi slični gripu, kijanje, kašalj, povišena temperatura, grebanje i osećaj suvoće u grlu”, izjavio je Spahić.

On je dodao da broj obolelih nije veći jer se đaci nalaze na raspustu i da je na taj način sprečeno prenošenje ovih, uglavnom, virusnih kapljičnih infekcija.

“Građanima savetujemo da redovno održavaju ličnu higijenu, da provetravaju prostorije i izbegavaju boravak u prostoru sa osobama koje su bolesne”, poručio je Spahić.

Zbog velikog broja obolelih epidemija gripa prijavljena je u Vojvodini, Beogradu, Pirotskom, Mačvanskom i Zlatiborskom okrugu.

E. Đulović


 

Napiši komentar: