Belić: Vatrogasci sada bolje opremljeni

Utorak , 2020-02-18 | 14:47:25

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije pri Policijskoj upravi u Novom Pazaru Darko Belić izjavio je danas da je stepen opremljenosti Vatrogasno-spasilačkih jedinica u ovom gradu, Sjenici i Tutinu sada znatno povoljniji.


On je na konferenciji za novinare kazao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova u prošloj godini uložilo znatna sredstva za nabavku nove opreme.

“Do sada su nabavljena tri vatrogasna vozila za gašenje požara i nekoliko terenskih, koja se koriste u slučaju poplava i šumskih požara. Ministarstvo sagledava problematiku gašenja požara u višespratnicama i sigurno će uložiti dodatne napore na opremanju naše jedinice”, rekao je Belić.

On je dodao da je Vatrogasno-spasilačka jedinica u Novom Pazaru deo prekograničnog projekta “Budimo pripremljeni” koji za cilj ima jačanje kapaciteta institucija iz Srbije i Crne Gore za prevenciju i brzo reagovanje u slučaju požara i poplava.

“U sklopu projekta biće organizovane zajedničke obuke, treninzi i pokazne vežbe za zaštitu i spašavanje u slučaju požara ili poplava. Biće sprovedena i kampanja informisanja stanovništva o rizicima od nepogoda, kao i brojne aktivnosti za unapređenje znanja dece o ponašanju tokom vanrednih situacija”, istakao je Belić.

Projekat realizuju MUP Srbije i Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore (FORS Montenegro), a u saradnji sa Direktoratom za vanredne situacije Crne Gore.

“Nadamo se da ćemo uspeti da makar malo doprinesemo unapređenju rada službi zaštite i spašavanja Srbije i Crne Gore i da ćemo to uraditi na korist građana”, poručio je Veselin Šturanović, izvršni direktor FORS Montenegro.

Projekat “Budimo pripremljeni” trajaće 18 meseci. Ukupna vrednost je oko 423.000 evra, od kojih je preko 359 hiljada iz IPA fondova Evropske unije.

Pored Novog Pazara, u projekat su uključeni i Raška, Sjenica, Tutin, Berane, Bijelo Polje, Žabljak, Nikšić, Petnjica, Pljevlja i Šavnik.

N. Kočović


 

Napiši komentar: