Evropa se dosetila: Mokraća astronauta za pravljenje betona na Mesecu

Ponedeljak , 2020-05-11 | 21:50:13
Evropska agencija za svemir (ESA) kaže da bi mokraća astronauta mogla biti koristan sastojak za pravljenje betona kada se jednom bude gradila baza na Mesecu.
ESA je saopštila da su istraživači u nedavnoj studiji koju je ona sponzorisala, otkrili da bi urea - glavno organsko jedinjenje u mokraći, olakšalo pravljenje smeše za "lunarni beton".
Uz to bi takvo korišćenje mokraće koje bi već bilo na mestu izgradnje Mesečeve baze, smanjilo potrebu za transportom vode sa Zemlje, te bi smanjilo i cenu misije.
Glavni sastojak "lunarnog betona" bio bi praškast materijal na Mesečevoj površini, nazvan "lunarni regolit".
Regolit (grčki: "prekrivač stena") je rastresiti sloj raznorodnog materijala, delom nastao od razdrobljenog i, uticajem meteoroloških prilika, sitno izmrvljenog kamena. Ima ga na Zemlji, drugim planetama, na Mesecu, asteroidima.
ESA je rekla da urea "može razbiti vodonične veze i smanjiti viskozitet tečnih mešavina", te bi se i time smanjila količina vode potrebna za izradu betona.
"Zahvaljujući budućim stanovnicima Meseca, litar ipo tečnog otpada koji čovek stvara svakodnevno, mogao bi postati obećavajući nusproizvod za istraživanje svemira", navela je ESA u pošlonedeljenom saopštenju.
Na Zemlji se urea koristi kao industrijsko djubrivo, a kao sirovina u hemijskoj i medicinskoj industriji.
"Nadamo se da bi mokraća astronauta mogla da se koristi u budućoj bazi na Mesecu, uz manje prilagodjavanje sadržaja vode", izjavila je koautorka studije, Marliz Arnhof, piše u saopštenju ESA.
"To je veoma praktično rešenje i zato što se njime izbegava potreba za dodatnim komplikovanjem ionako složenih sistema za reciklažu vode za astronaute", dodala je ona.


 

Napiši komentar: