Grčka kupuje dronove od Izraela za kontrolu Mediterana prema Turskoj i Libiji

Sreda , 2020-05-13 | 23:10:35
Ministarstvo odbrane Grčke dogovorilo je nabavku dve izvidjačke bespilotne letelice "Heron" od Izraela za nadzor granice u Istočnom Mediteranu sa velikih visina, prema Turskoj i Libiji.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, Atina će te letelice plaćati lizingom u naredne tri godine po ceni od 35 do 40 miliona evra.

Dogovor o nabavci "dronova" postignut je početkom maja, posle gotovo dve godine pregovora i deo je strateškog partnerstva Grčke i Izraela na vojnom, političkom i ekonomskom planu.

Prema ugovoru, izraelska kompanija IAI (Israeli Aerospace Industry Ltd) daće na korišćenje Grčkoj dve izvidjačke bespilotne letelice "Heron" opremljene pomorskim radarom, senzorima za dnevno i noćno osmatranje i satelitskom komunikacijom.

Ugovor će se obnavljati svake godine. Posle tri godine Grčka će moći da kupi dva drona "Heron". Početak korišćenja letelica očekuje se u narednih šest meseci.

Lizing i korišćenje drona podrazumeva da će njima upravljati izraelski operateri sa zemlje. Proizvodjač će biti zadužen i za popravke i održavanje letelice.

To znači da će sa matične baze na Kritu Grčka nadzirati medjunarodne vode uz kompletnu obalu Turske, Kipra i Libije - odnosno veliki deo spoljnih granice Evropske unije.

Osim strateškog odgovora Turskoj, novi dronovi koristiće se i za sprečavanje krijumčarenja migranata.

"Heron" može da ostane u vazduhu do 52 sata uz maksimalnu brzinu od 200 kilometara na čas. Maksimalni radijus dejstva je 1.000 kilometara, uz mogućnost da se osmatraju i otkrivaju ciljeva na daljinama od gotovo 50 kilometara.

Nabavka bespilotnih letelica učvrstiće strateške veze Atine i Tel Aviva.

Poslednjih godina Grčka sa Izraelom dogovara remont i modernizaciju helikoptera AH-64 Apač, održavanje helikopterskih motora T-700 i mornaričkih helikoptera.

Grčka planira modernizaciju aviona Miraž 2000 i F-16, kao i svoje podmorničke flote, a održava i zajedničke vojne vežbe sa Izraelom na moru.
 

Napiši komentar: